Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld

Forskaren som vill minska klimatångesten

Mån 25 jan 2016 kl 12:10
Farhågor finns att ett smältande Arktis kan leda till kraftigt förhöjda havsnivåer i världen, som kan innebära att stora landområden dränks. Men domedagsprofetior är inte till hjälp, menar forskare.

Bara drygt 10 procent av Norra ishavets botten är känd och karterad och topografin på planeten Mars är bättre känd än havsbotten i Arktis. Men vore det inte bättre att fokusera forskningen på hur isarna i Arktis fungerar idag, istället för att fokusera på spår i havsbotten efter glaciärer för 140 000 år sedan?

Forskaren Martin Jakobson, professor i marin geologi och geofysik på Stockholms universitet, anser att det är viktigt med den här typen av grundforskning för att bättre förstå hur klimatet förändras. Det är också viktigt med ökad kunskap om vad som kan tänkas ske med de arktiska isarna vid stigande globala temperaturer.

Det finns farhågor att ett smältande Arktis kan leda till kraftigt förhöjda havsnivåer i världen, som kan leda till att stora landområden dränks. Men Martin Jakobsson menar att kunskapen om vad som sker med smältande isar vid stigande temperaturer är så dålig att han inte vågar ge en uppskattning om hur mycket havsnivån kan tänkas stiga.

Men han tror inte på några snabba havsnivåhöjningar. Han tror att det kommer att gå så pass sakta att mänskligheten kommer att hinna anpassa sig, även om det kan komma att kosta mycket pengar.

Martin Jakobsson tycker det är viktigt att forskningen når ut bättre till allmänheten, och han vill inte skrämmas med domedagsscenarier om klimatförändringarna. Han tror att människor som oroas över klimatförändringarna skulle bli mindre oroliga om de fick mer kunskap.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Kl 12:10(19 min)
Igår kl 12:10(20 min)
Tis 25 apr kl 12:10(20 min)
Mån 24 apr kl 12:10(19 min)
Fre 21 apr kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".