Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Smaken som var fjärde inte står ut med
Tor 28 jan 2016 kl 10:03
Det finns en grundsmak som en fjärdedel av mänskligheten tycker är rent plågsam. Meny berättar den beska sanningen.

Dags för den beska sanningen.
Dags för ett bittert program.

Bitter och beskt. Grundsmaken som mänskligheten är lite kluven till.

Vad smakar bittert? Malört, Campari, oliver, endiver, pepparrot, grapefrukt, fullkorn, vin, kaffe, te och öl.

Hur smakar det? Det dra ihop sig munnen och smakar det riktigt beskt så måste vi göra grimascher.

En fjärdedel av mänskligheten tycker att den smaken är rent plågsam. Många tycker att det är en vuxensmak. Ja, barn gillar det sällan.

Det brukar sägas att gift ofta är bittert, och att djur sällan äter det. Men samtidigt är många nyttiga ämnen beska.

Och bittert är definitivt en spännande färg på matlagningspaletten.

Vi skärskådar smaken som både håller på att försvinna och kommer starkt. Genom växtförädling blir grönsakerna allt mindre beska, men samtidigt vill vi ha allt mer beska i våra drycker.

Medverkande:
Elisabeth Johansson, kock och konditor
Klara Hansson, trädgårdmästare och expert på vilda växter
Annette Hägnefelt Nordgren, f d växtförädlare, numera senior scientist, NordGen
Lars Kjellenberg, morotsforskare
Kimmi Rumpunen, vinbärsförädlare

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Så gör du enkelt vinäger hemma Tor 11 jan kl 10:03(30 min)

Vinäger – mångtusenårig smaksättare, konserveringsmedel, och en spirande hantverksmässig mat-trend. Och nåt som du lätt kan göra hemma.

Vinäger – mångtusenårig smaksättare, konserveringsmedel, och en spirande hantverksmässig mat-trend. Och nåt som du lätt kan göra hemma.

Framgångsrika appar med rötter i 1700-talet Tor 04 jan kl 10:03(30 min)

Hushållningssällskapet – det låter som nåt i en gammal svensk film. Men är äldre ändå! Och fortfarande en viktig del i mat-Sverige. Men vad gör de?

Hushållningssällskapet – det låter som nåt i en gammal svensk film. Men är äldre ändå! Och fortfarande en viktig del i mat-Sverige. Men vad gör de?

Hummer – lyx, sex, surrealism och gödsel Tor 28 dec 2017 kl 10:03(30 min)

Nyår och hummer. För hummer är fest och lyx. Också när den är köpt djupfryst i livsmedelsbutiken till ett helt överkomligt pris. Hummer är också en kulturell symbol. För lyx, sexualitet, djurrätt och...

Nyår och hummer. För hummer är fest och lyx. Också när den är köpt djupfryst i livsmedelsbutiken till ett helt överkomligt pris. Hummer är också en kulturell symbol. För lyx, sexualitet, djurrätt och...

Myskankor, ett gult pensionat och framtiden... Tor 21 dec 2017 kl 10:03(29 min)

Ett samtal med dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg på Gotland. Om matproduktion, jordarnas död – och världens godaste potatis, som gav Gustav Vasa ont i magen.

Ett samtal med dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg på Gotland. Om matproduktion, jordarnas död – och världens godaste potatis, som gav Gustav Vasa ont i magen.

Julklappar till matfolk och tips till julknytis Tor 14 dec 2017 kl 10:03(30 min)

I juletid för matintresserade. Vi tipsar om julklappar och julmat.

I juletid för matintresserade. Vi tipsar om julklappar och julmat.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".