Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny

Smaken som var fjärde inte står ut med

Tor 28 jan 2016 kl 10:03
Det finns en grundsmak som en fjärdedel av mänskligheten tycker är rent plågsam. Meny berättar den beska sanningen.

Dags för den beska sanningen.
Dags för ett bittert program.

Bitter och beskt. Grundsmaken som mänskligheten är lite kluven till.

Vad smakar bittert? Malört, Campari, oliver, endiver, pepparrot, grapefrukt, fullkorn, vin, kaffe, te och öl.

Hur smakar det? Det dra ihop sig munnen och smakar det riktigt beskt så måste vi göra grimascher.

En fjärdedel av mänskligheten tycker att den smaken är rent plågsam. Många tycker att det är en vuxensmak. Ja, barn gillar det sällan.

Det brukar sägas att gift ofta är bittert, och att djur sällan äter det. Men samtidigt är många nyttiga ämnen beska.

Och bittert är definitivt en spännande färg på matlagningspaletten.

Vi skärskådar smaken som både håller på att försvinna och kommer starkt. Genom växtförädling blir grönsakerna allt mindre beska, men samtidigt vill vi ha allt mer beska i våra drycker.

Medverkande:
Elisabeth Johansson, kock och konditor
Klara Hansson, trädgårdmästare och expert på vilda växter
Annette Hägnefelt Nordgren, f d växtförädlare, numera senior scientist, NordGen
Lars Kjellenberg, morotsforskare
Kimmi Rumpunen, vinbärsförädlare

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Tor 18 maj kl 10:03(30 min)
Tor 11 maj kl 10:03(30 min)
Tor 04 maj kl 10:03(30 min)
Tor 27 apr kl 10:03(30 min)
Tor 20 apr kl 10:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".