Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Smaken som var fjärde inte står ut med
Tor 28 jan 2016 kl 10:03
Det finns en grundsmak som en fjärdedel av mänskligheten tycker är rent plågsam. Meny berättar den beska sanningen.

Dags för den beska sanningen.
Dags för ett bittert program.

Bitter och beskt. Grundsmaken som mänskligheten är lite kluven till.

Vad smakar bittert? Malört, Campari, oliver, endiver, pepparrot, grapefrukt, fullkorn, vin, kaffe, te och öl.

Hur smakar det? Det dra ihop sig munnen och smakar det riktigt beskt så måste vi göra grimascher.

En fjärdedel av mänskligheten tycker att den smaken är rent plågsam. Många tycker att det är en vuxensmak. Ja, barn gillar det sällan.

Det brukar sägas att gift ofta är bittert, och att djur sällan äter det. Men samtidigt är många nyttiga ämnen beska.

Och bittert är definitivt en spännande färg på matlagningspaletten.

Vi skärskådar smaken som både håller på att försvinna och kommer starkt. Genom växtförädling blir grönsakerna allt mindre beska, men samtidigt vill vi ha allt mer beska i våra drycker.

Medverkande:
Elisabeth Johansson, kock och konditor
Klara Hansson, trädgårdmästare och expert på vilda växter
Annette Hägnefelt Nordgren, f d växtförädlare, numera senior scientist, NordGen
Lars Kjellenberg, morotsforskare
Kimmi Rumpunen, vinbärsförädlare

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Bakom varje filé finns ett djur
Igår kl 10:03(30 min)
Nu är lammen så stora att det är dags för slakt. De flesta av oss vet ingenting om slakt. Och vill nog inte heller veta. Det är som att hela vårt samhälle bestämt sig för att mörka och glömma.
Igår kl 10:03(30 min)
Nu är lammen så stora att det är dags för slakt. De flesta av oss vet ingenting om slakt. Och vill nog inte heller veta. Det är som att hela vårt samhälle bestämt sig för att mörka och glömma.
Helle Robertson är kläddesignern som blev marmeladkokerska. För att hon ville rädda världen.
Tor 12 okt kl 10:03(30 min)
Helle Robertson är kläddesignern som blev marmeladkokerska. För att hon ville rädda världen.
I svamparnas rike
Tor 05 okt kl 10:03(29 min)
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.
Tor 05 okt kl 10:03(29 min)
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.
Vattenbufflar och mozzarella – i Sverige
Tor 28 sep kl 10:03(30 min)
Varför finns det asiatiska vattenbufflar i Sverige? Och vad är det för skillnad på mozzarella och mozzarella? Allt får sin förklaring i Meny.
Tor 28 sep kl 10:03(30 min)
Varför finns det asiatiska vattenbufflar i Sverige? Och vad är det för skillnad på mozzarella och mozzarella? Allt får sin förklaring i Meny.
Ett program om ointresse för mat. Eller oengagemang. Om mat som nåt jobbigt. Mat som stress och press. Och om olika sätt att hantera att vi trots allt måste äta nåt...
Tor 21 sep kl 10:03(29 min)
Ett program om ointresse för mat. Eller oengagemang. Om mat som nåt jobbigt. Mat som stress och press. Och om olika sätt att hantera att vi trots allt måste äta nåt...
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".