Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
Bokslut Somalia
Lör 16 okt 2010 kl 11:00
Om Somalia, Sverige och terrorkrigets självuppfyllande profetior. Den fristående journalisten Magnus Bellander har under de senaste fyra åren haft en unik inblick i spelet bakom den somaliska konflikten,... från Etiopiens intåg 2006, till installationen av den terroristutpekade Sheik Sharif som president. Nu sammanfattar han sina erfarenheter - från stormöten i Stockholms förorter, via hotellbarer i Asmara, Kairo och Djibouti, till stridernas Mogadishu.

Skildra världen efter 11 september! Det var uppdraget till redaktionen som startade Konflikt för snart sju år sedan. Då - alldeles i början av 2004 - var de direkta reaktionerna på terrorattentaten i New York och Washington visserligen redan i full gång. Och trots att dåvarande president George Bush hade förklarat uppdraget slutfört, var det uppenbart att kriget i Irak var långt ifrån över. Och ingen kunde längre tro att talibanernas fall från makten i Kabul, skulle vara synonymt med seger.

Men fortfarande anade vi inte hur kriget mot terrorismen skulle sprida sina tentakler över världen, styra globala skeenden och gripa in i människors privatliv, hur det skulle påverka både rättsskipning och rättsuppfattning och hur omvärlden och enskilda människor skulle komma att betraktas genom nya, religiöst färgade filter. Då - när 2004 var nytt - hade vi fortfarande inte sett de famösa bilderna från Abu Ghraib-fängelset i Bagdad. Vi kände fortfarande inte till omfattningen av det amerikanska programmet för utomrättsliga gripanden, hemliga fångtransporter, dolda fängelser och tortyr genom ombud - programmet som gick under namnet "extraordinary renditions".

Guantanamo höll på att fyllas med män som stämplats som fientliga kombattanter - men fortfarande var det ganska okänt vad som egentligen hände med dem i fånglägret.  Under åren som gått har vi skildrat de synliga arenorna - USA, Afganistan, Irak - men också de undanskymda skrymslena där en del av kriget förts - hemliga fängelser i Etiopien och Europa, tortyrkammare i Marocko och Uzbekistan.

Vi har berättat om de kända aktörerna - inom militär- och säkerhetstjänster. Såväl lycksökare och äventyrare som ideologiskt och religiöst övertygade bland legosoldater och jihadister. Men också de mindre kända - som offer för våld och rättsliga övergrepp. Vi har synat Sveriges roll i den nya världsordningen - från SÄPOS aktiviteter och samarbeten med utländska säkerhetstjänster som bland annat ledde till den hårt kritiserade avvisningen av två egyptier med CIAs hjälp från Bromma flygplats 2001, mottagningen av flyktingar från krigen i Irak och Afghanistan till frågan om rekrytering av potentiella terrorister i förorten.

Och vi har beskrivit hur gamla, pågånde konflikter blivit till nya spelplatser i världen efter 11 septemberdag. Nu återvänder vi till en av dessa platser - till landet som tycktes dömt till evigt kaos. Under ett och halvt decennium efter att diktatorn Siad Barre hade störtats 1991, skövlades Somalia fullständigt av rivaliserande klaner och deras undergrupper i en konflikt som ofta framställdes som lika olöslig som obegriplig.

Men 2006 hade världsbilden som präglades av kriget mot terrorism definitivt kommit ikapp denna oroshärd på Afrikas horn. Risken var överhängande att det laglösa Somalia skulle erbjuda en ny fristad åt terrornätverket al-Qaeda. Det var man övertygad om i USA och i den regionala stormakten och Somalias ärkefiende Etiopien. I slutet av 2006 smälte intressena samman i Somalia - USAs kamp mot terrorism och det kristna Etiopiens önskan om ett vänligt sinnat styre i grannlandet. Så Etiopien fick grönt ljus av USA att gå in i Somalia för att undanröja det system av lokala islamiska domstolar som hade tagit kontrollen i huvudstaden Mogadishu och stora delar av landet.

Därmed hade också Somalia reducerats till en endimensionell konflikt mellan gott och ont - där alla som förenades i kampen mot den nya fienden, islamisterna, blev till allierade - till och med de tidigare djupt avskydda krigsherrarna. Att det krigshärjade Somalia för första gången på mycket länge upplevde någorlunda lugn och ordning, och att det hade öppnats en möjlig väg för att börja återuppbygga ett fungerande land - det överskuggades av vad uppfattades som det islamistiska hotet.

Operationen, lovade Etiopiens president Meles Zenawi, skulle vara över på några veckor, men den fortsatte i två år.  Under den här tiden har det skett ett antal olika resor till och i den somaliska verkligheten. Vi har berättat här i Konflikt om de svenska medborgare som befann sig i Somalia vid tiden för den etiopiska invasionen och som greps och hölls fängslade i Etiopien. Men idag handlar det om resor av annat slag. Den fristående journalisten Magnus Bellander har sedan 2006 på nära håll följt den somaliska konflikten och dess förgreningar till bland annat Sverige. Han har följt personer som har haft betydelsefulla roller och varit på plats när avgörande steg har tagits i den komplicerade förhandlingsprocessen. Här i Konflikt tar han idag med oss på unik resa till det som kom att bli en av anti-terrorkrigets viktiga skådeplatser och dess aktörer.

Hur är då läget i Mogadishu idag? Dagligen dör människor i striderna i staden, där regeringen bara kontrollerar några få kvarter. Mogadishu håller på att tömmas på sin befolkning - bara i år har ytterligare 200.000 människor flytt. Och FN:s flyktingorgan beskriver situationen som alarmerande. Det säger den fristående journalisten Ali Abdul Khader på den fristående radiostationen Simba, när Konflikts Daniela Marquardt når honom på telefon. Han berättade att det för tillfället var lugnt men på morgonen var det strider och skottlossning i Mogadishu.

Gäst är Marika Fahlén, Sveriges ambassadör för Afrikas Horn, som har följt den här utvecklingen under många år och hörts här i Konflikt om situationen i Somalia flera gånger tidigare.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Ivar Ekman

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Den kinesiska drömmen på export Lör 09 dec kl 09:03(56 min)

Om Kinas ökade inflytande i världen. Varför byggs en ny Sidenväg? Vad krävs för att få låna en panda? Och hur mycket ideologi sipprar med när Kina investerar i unga afrikaner och latinamerikaner?

I den saudiske prinsens huvud Lör 02 dec kl 09:03(56 min)

Om Mohammed bin Salman, mannen bakom den palatsledda saudiska revolutionen – och risken för att resultatet blir kaos. Hör om gyllene fängelser, hemliga möten och en allt hårdare kamp med Iran .

Vilka diplomatiska alternativ kvarstår när krigsretoriken eskalerar mellan USA och Nordkorea? Är konstruktiv dialog fortfarande möjlig?

Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Efter IS skräckvälde – finns rättvisa? Lör 11 nov kl 09:03(56 min)

Om hämndbegär efter kallblodiga terrorattentat. Om misstankar om utomrättsliga avrättningar. Och om rättsstatens principer. När IS fästen faller hur ska rättvisa kunna skipas? Går det ens?

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".