Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.
Ett avsnitt från Klassikern
Kerstin Berggren om Maria Callas
Lör 16 okt 2010 kl 10:45
Legendarisk sångerska, divornas diva, århundradets största stjärna. Omdömena är många men ett är säkert - den grekisk-amerikanska sopranen Maria Callas (1923-1977) lämnade ingen oberörd. Med sin intensiva... röst och stora inlevelse gestaltade hon rader av färgstarka kvinnor på världens stora operascener och hon gjorde det på ett sätt som ingen tidigare upplevt. Men den styrka och självklarhet som hon utstrålade på scenen fanns inte i hennes privatliv. Där var rådde osäkerhet och där härskade demonerna. Kerstin Berggren har lyft på slöjorna och berättar mer om den fascinerande sopranen i dagens Klassikern.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.45
  TULLIO SERAFIN, LA SCALA-OPERANS ORKESTER (MILANO), MARIA CALLAS, RINA CAVALLARI, EBE STIGNANI, MARIO FILIPPESCHI, PAOLO CAROLI, NICOLA ROSSI-LEMENI, LA SCALA-OPERANS KÖR (MILANO) - NORMA
  Album: NORMA
  Kompositör: VINCENZO BELLINI
  Bolag: EMI
 • 10.49
  TULLIO SERAFIN, ACCADEMIA DI SANTA CECILIA (ROM): ORKESTER, RENATA TEBALDI, FIORENZA COSSOTTO, LIDIA NEROZZI, CARLO BERGONZI, ANGELO MERCURIALI, ENZO SORDELLO, MICHELE CAZZATO, PAOLO WASHINGT - MADAMA BUTTERFLY
  Album: MADAMA BUTTERFLY
  Kompositör: GIACOMO PUCCINI
  Bolag: DECCA
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Klassikern
Om French Connection Igår kl 04:20(10 min)

Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.

"Sårad ängel" av Hugo Simberg Lör 18 nov kl 20:50(9:55 min)

En vit flickängel bärs på en bår av två sammanbitna pojkar. Vingarna slokar. I handen har ängeln några vita blommor. Hör Mats Arvidsson om en redan på sin tid hyllad målning.

Historien om en pinnstol Lör 11 nov kl 20:50(9:56 min)

Pinnstolen är en av våra mest älskade möbler. I 200 år har den hittat sin plats i svenska hem - hos allmoge och herrgårdar, i arbetarkök och funkisvåningar. Idag har den blivit en designikon.

"The French Connection" med Gene Hackman Lör 04 nov kl 20:50(9:55 min)

Maria Edström har sett om en film från 1971. William Friedkin har regisserat, Gene Hackman spelar huvudrollen och Don Ellis har komponerat musiken. En klassiker!.

"Ensamma mamman" av Cecilia Torudd Lör 28 okt kl 20:50(9:55 min)

I veckan fyller Cecilia Torudd 75 år. Det firar vi med att återutsända Klassikern av Sofia Olsson om Turudds serie "Ensamma mamman" (repris från juni 2011).

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".