Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Brunstande älg och svampar på ek
Lör 16 okt 2010 kl 21:03
Älgens biologi stod i fokus när Thomas Öberg sände ifrån en älgfarm i Överkalix. Anna-Carin Mangi och Ola Rokka berättade bland annat om brunstbeteende, älghorn och kalvar. Hur många svamparter och hur... många olika sorters lavar kan man hitta på ett enda träd egentligen? Tillsammans med biologerna Annika Lydänge och Joakim Hemberg försökte vår reporter Therese Forsberg ta reda på det i ett reportage från Grindstugans naturreservat i Blekinge. De tittade närmare på oxtungsvamp och grå skärelav. Under en timmes tid räknade de till totalt 21 arter, varav fem är upptagna på den svenska rödlistan över hotade arter. Sveriges Radios Berlinkorrespondent Caroline Salzinger berättade om striden om ett stationsbygge i Stuttgart - en konflikt som har förbluffande många paralleller till den svenska almstriden i början av 70-talet. Precis som där är det ett underjordiskt stationsbygge som hotar gamla värdefulla träd, träd som bland annat rymmer den ovanliga läderbaggen. Gammal så väl som ung engagerar sig i de hotade trädens öde, vid den senaste demonstrationen mot stationsbygget samlades omkring 100.000 människor. Vi berättade om smällvedeln och om nattjärilsarten som de flesta trodde var utdöd i Sverige. Lars Pettersson på Lunds universitet har hittat strecktecknade backflyn mitt i det skånska jordbrukslandskapet. Programledare var Elin Lemel.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.03
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg

Recept på lockbete för nattfjärilar

Folköl (2,8 %) - 1 burk, 50 cl
Honung - ca 25 g
Farinsocker - ca 55 g
Strösocker - ca 110 g
Äpple - en riven klyfta
Jäst - någon smula
Melass - ca 110 g (om man har, ersätt med farinsocker och strösocker annars) 

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon
Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Vi följer med inventeraren Anders Gunnarsson för att få koll på lodjur. Och så åker vi till en skog i Dalarna där det undersöks hur olika sorts skogsbruk påverkar naturen.Programledare: Mats Ottosson.

Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Fler än fåglar flyttar Lör 14 okt kl 06:10(96 min)

Varför flyttar djur och hur hittar de? I en temasändning möter vi flyttfåglar på Ölands södra udde, flyttfjärilar i Taiwan och långsimmande valar och laxar. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".