Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Varför ska kristendomen ha en särställning i den svenska skolan?
Fre 15 okt 2010 kl 14:03
Skolverket fick bakläxa när utbildningsminister Jan Björklund (FP) tidigare i veckan presenterade den framtida kursplanen i religionskunskap för grundskolan. Skolverket ville jämställa de fem världsreligionerna... i religionsundervisningen.

"Det är självklart att elever ska studera alla världsreligionerna, men det är lika självklart att kristendomen i svensk skola fortsatt ska ha en särställning. Det har varit den totalt dominerande religionen i vårt land, och påverkat vårt levnadssätt på ett helt annat sätt än till exempel hinduismen, anser Jan Björklund.

Men varför ska religionsundervisningen domineras av just kristendomen när samhället präglas av en växande pluralism av livsåskådningar? Vad ligger bakom regeringens beslut och vilka konsekvenser får skolministerns beslut för den praktiska undervisningen?

Diskussion mellan Christer Hedin, religionshistoriker och lärarutbildare och kristdemokraten Yvonne Andersson, ledamot i utbildningsutskottet.

Den prisbelönte författaren Philip Pullman är mest känd för sin fantasytrilogi Den mörka materian där skurken är en maktfullkomlig och totalkorrumperad kyrka. Pullman, som är medlem i den brittiska motsvarigheten till Humanisterna, beskrivs som både den mest frispråkiga ateisten i England och den farligaste författaren i Storbritannien. Nu är han Sverigeaktuell med en ny bok som handlar om Guds son, eller rättare sagt om tvillingbröderna Jesus och Kristus.                         

Hannes Fossbo möter Philip Pullman som talar om sin nya bok "Den godhjärtade Jesus och Kristus Bedragaren".

I Sydostasiens buddhistiska länder betraktas den vita elefanten som helig och som en symbol för en regents vishet. Vita elefanter är sällsynta, men när man häromdagen hittade en vit elefant i Burma såg militärjuntan detta som ett lyckligt tecken inför det val som ska hållas den 7 november. Sören Wibeck intervjuar Burmakännaren David Steinberg.

För snart en månad sedan slog hon igenom i svensk TV när Ingvar Oldsberg kidnappade henne på bokmässan i Göteborg för att göra henne till huvudperson i "Här har du ditt liv", men i Japan är hon en superkändis och mangastjärna. Nu kommer boken där hon själv berättar om sitt liv i ord och bild. I boken "Våga drömma" berättar hon om den livsglädje och Gudstro som hjälpt henne att komma igenom motgångar och om sina drömmar, som från början handlade om att bli växeltelefonist eller lastbilschaufför, men som gjorde henne till elitidrottare, konstnär, sångerska, föreläsare och författare med världen som arbetsfält, trots att hon föddes utan armar och med bara ett normalt ben.                                                                

Möt Lena Maria Klingvall i kvartsamtalet.

Utrikeskrönikan kommer från San Joségruvan i Chile och är signerad Lars Palmgren.

Programledare: Tithi Hahn, tithi.hahn@sr.se
Producent: Anneli Rådestad, anneli.radestad@sr.se

 

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Kvinnorna som kommer hem från IS Tor 07 dec kl 14:03(45 min)

Är de offer eller förövare, och hur ska Europa bemöta dem? Det handlar om kvinnor som varit med i islamiska staten i Syrien och Irak och nu återvänder till sina hemländer.

En kraftfull karl som strider för Kristus. En mjuk man som ägnar sig åt relationer. Se där två konkurrerande kristna mansideal. Människor och tro diskuterar kristen manlighet.

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".