Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Vad är ett minne? Vad är att minnas?
Fre 15 okt 2010 kl 14:00
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.


Moa Matthis har läst den amerikanske författaren Anthony Doerrs nya novellsamling Memory Wall: en samling berättelser som rör sig över hela världen och cirklar kring frågan vad ett minne egentligen är. 
Undertiteln på Doerrs bok är Stories och det är om berättandets förvandlande kraft - som också är minnets - som hans noveller handlar.


Tor Billgren reflekterar över det faktum att många politiska ledare runt världen gett sitt stöd till reformkritikern Liu Xiaobo, efter att norska nobelpriskommittén för en vecka sedan lät meddela att han får Nobels fredspris i år. Men från de politiska ledarena i Afrika har inte mycket hörts.

Litteratur:
Anthony Doerr - Memory Wall, Scribner, 2010

Länk
Anthony Doerrs artikel om Boise, Idaho, i Smitshonian magazine, april 2009

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".