Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
En bortglömd miljökatastrof som pågått i femtio år
Tor 14 okt 2010 kl 14:00
Debatt: Afghanistan. Samhällsdebattören Bernt Jonsson hävdar att kriget i Afghanistan bryter mot alla idéer om vad som brukar kallas ”rättfärdiga krig”. Görrel Espelund om oljekatastrofen i Nigerdeltat:... en bortglömd miljökatastrof som pågått i 50 år. Programledare är Fredrik Pålsson

Oljebolaget BP har en egen hemsida om hur de arbetar för att sanera Mexikanska golfen efter oljeläckan utanför Louisianas kust. Bilder, dokument, video och telefonnumret till en hotline dit den som själv söker ekonomisk ersättning kan vända sig.

Görrel Espelund om berättar om oljekatastrofen i Nigerdeltat, en miljökatastrof som pågått i 50 år.

År 2014 skulle Sverige fira tvåhundra år av fred. Det kan vi inte längre. För i Afghanistan är våra soldater inte längre fredsbevarare, utan krigare, menar samhällsdebattören Bernt Jonsson. FN:s insats Afghanistan vilar på en tvåtusen år gammal tanke om att vissa krig måste föras och att om de förs på rätt sätt, kan de också rättfärdigas. Men är kriget i Afghanistan ett sådant krig?

Länk:
BP:s hemsida:   Gulf of Mexico Response Homepage

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".