Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Frimurarna lyfter på förlåten
Tor 14 okt 2010 kl 13:20
Vetenskapsradion Historia besöker frimurarnas stamhus Bååtska Palatset på Blasieholmen i Stockholm för att berätta ordenssällskapets svenska historia - en historia som nu är aktuell i samband med en bok... av historikern Peter Ullgren. - Det här är en berättelse som många kanske kommer att bli besvikna på, säger författaren. Istället för att bekräfta eller avslöja alla myter kring frimureriet så försöker jag reda ut vad vi egentligen vet om detta brödraskaps historia. Historien om frimureriet i Sverige började för redan 275 år sedan, och idag är tillströmningen av nya medlemmar större än på länge. Men trots att ordenssällskapet mestadels ägnat sig åt välgörenhet och intresserat sig för medlemmarnas inre utveckling så har frimurarna alltid smutskastats och baktalats i medierna. - Det är talande att det som skrevs om frimurare i Sverige för 200 år sedan lika gärna skulle kunna ha skrivits idag, menar Peter Ullgren. Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också det märkliga fyndet av en 2 000 år gammal väg utanför Norrköping. Sju meter bred och kraftigt stenlagd är vägen helt unik i sitt slag i Sverige, berättar arkeologen Ylva Stenqvist Millde. Programledare är Tobias Svanelid.
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Hämningslöst grekiskt antiksex Tis 21 nov kl 14:03(45 min)

Följ med till de antika grekernas hemligaste rum och hör om deras syn på analsex, nekrofili och prostitution. Dessutom om de danska och svenska slavöarna i Västindien och ländernas historiska skuld.

Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

När världskriget vände Tis 07 nov kl 14:03(44 min)

Tobias Svanelid diskuterar den ödesdigra hösten 1942, då andra världskriget tog en ny vändning, med militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Thomas Roth.

I oktoberrevolutionens fotspår Tis 31 okt kl 14:03(44 min)

Följ med Tobias Svanelid och historieprofessorn Kristian Gerner till Sankt Petersburg och spåren efter Oktoberrevolutionen för 100 år sedan.

Blåkullas hemligheter grävs ut Tis 24 okt kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur gamla myterna kring Blåkulla egentligen är med arkeologerna som grävt ut Blå Jungfrun. Dessutom om stormaktstidens sårade soldater och Birkas omdebatterade sidenband.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".