Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar vad som döljer sig bakom de låga matpriserna och avslöjar en verklighet där människor skadas,..
Ett avsnitt från Tema 2016: Matens pris
Dieten som skadar planeten
Tis 30 aug 2011 kl 12:00
Vem är det som får människor att välja en diet med större andel kött och fett? Vi kartlägger den amerikanska köttbranschens strategi för att få oss att äta mer kött - trots att stora miljöeffekter.

Så kallade lågkolhydratdieter som bygger på stor andel kött och fett i kosten blir alltmer populära. Men dieterna har en stor miljöpåverkan och bygger på forskning som finansierats av den amerikanska köttindustrin.

I sitt granskande reportage för Studio Ett testar reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman LCHF-kost och kartlägger den amerikanska köttbranschens strategi för att få oss att äta mera kött.

Det här en del i serien Matens pris av Ekots Daniel Öhman och Malin Olofsson

Fotolicens: (CC BY 2.0)
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Tema 2016: Matens pris
Köttet och politiken Mån 08 feb 2016 kl 10:03(29 min)

Varför fortsätter vi äta så mycket kött? Daniel Öhman och Malin Olofsson granskar politiken bakom våra matvanor och hur det påverkar både vår hälsa och miljön.

Sötsakerna och sockerindustrin Mån 01 feb 2016 kl 10:03(29 min)

För mycket socker kan göra dig tjock, men EU:s experter kom fram till motsatsen. Daniel Öhman och Malin Olofsson granskar hur det gick till. Här är historien hur sockerlobbyn påverkat vår syn på mat.

Extrapodd: Kriget om vattnet Mån 25 jan 2016 kl 15:00(12 min)

Med frikostiga donationer till politiker vill storföretag i Kalifornien få mer vatten från floderna längre norrut. Samtidigt är innevånare kritiska och menar att det skulle ödelägga regionen.

Vattnet och nötterna Mån 25 jan 2016 kl 10:03(30 min)

Amerikanska jättar dominerar en växande marknad för nötter och i torkans Kalifornien startas nya odlingar. Daniel Öhman och Malin Olofsson berättar om samhällen utan vatten och om hållbara alternativ.

Näringen och grönsakerna Mån 18 jan 2016 kl 10:03(29 min)

Vad har hänt med tomaterna? Daniel Öhman och Malin Olofsson är tillbaka med nya delar i den prisbelönta serien Matens pris och granskar hur nyttiga grönsakerna egentligen är.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".