Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Gnistrande poesi från Amazonas och Korea
Mån 11 okt 2010 kl 14:00
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Tre dagar i Obs med författare som alla talar om i Nobelpris-sammanhang.

Sydkoreanen Ko Un börjar närma sig de åttio och har publicerat böcker inom en lång rad genrer. Men det är som poet han framförallt blivit känd. Huvudverket bara pågår och pågår och det innehåller ett myller av livsöden. När Obs för ett par år sedan sände en serie med titeln Min vän i litteraturen plockade författaren Henrik Nilsson fram Ko Un.

Poeten Marcia Theophilo skriver om träd och är mest känd för sina dikter där hon gör sig till skogens – och framförallt regnskogens – uttolkare. Hon är född i Brasilien, utbildad antropolog och beskriver sitt arbete som en forskning i sitt eget förflutna, i  släktens och skogens minne. Pernilla Ståhl har träffat henne för en intervju.

Litteratur:
Ko Un: Fråga månskenet om vägen Heidruns 2002
Ko Un: Tiotusen fotspår och andra dikter Atlantis 2005
Ko Un: Stundens blomma Atlantis 2006
Ko Un Ung pilgrim Atlantis 2007

Marcia Theophilo: Amazonas, världens andetag 2 kr förlag 2008
Marcia Theophilo: Amazonas för evigt (översättning Ida Andersen) Heidruns 2010

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".