Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Dold agenda bakom politikernas strävan att ändra unika Tryckfrihetsförordningen som fyller 200 år i år?
Lör 09 okt 2010 kl 16:00
I år är det 200 år sedan vi fick 1810 års Tryckfrihetsförordning, som återknöt till den ursprungliga från 1766, världens äldsta. Men nu vill den andra regeringen i rad ändra våra grundlagar på området... -Svårt att undgå misstanken att det bakom deras strävanden ligger politiska ambitioner som ingen av dem vågat offentliggöra. Det tror journalisten Anders R Olsson i skriften "Tryckfriheten utmanad!".

Publicerat har bjudit in honom och Olof Kleberg - tidigare chefredaktör för Västerbottens-Kuriren, nu redaktör för "Tryckfriheten utmanad - Om tryckfrihetens rötter och framtid" - till en diskussion om tryck- och yttrandefriheten förr och nu.

Går det att "Förnya utan att förändra"?

Men frågan är också hur det går i framtiden? För om ett par veckor lägger fram ett debattbetänkade som innehåller tre olika förslag till en ny lagstiftning.

Våra rättigheter har redan naggats i kanten

Redan idag har den unika svenska tryck- och yttrandefriheten naggats i kanten ordentligt.

Mycket har med den nya tekniken och framför allt med Internet att göra. Men även med anpassningen till EU.

FRA-lagen kan medverka till självcensur

-Riksdagen har på en rad olika sätta begränsat informationsfriheten. Statens möjligheter till kontroll av medborgarna har ökat avsevärt i det nya så kallade Bodströmsamhället, enligt Anders R Olsson.

Offentlighetsprincipen fungerar sämre med elektroniska handlingar

Och inskränkningarna av offentlighetspricipen är många. Så fort handlingar blivit elektroniska har de också blivit svårare att få ut. Och framför allt dyrare.

FP:s dataintrång 2006 hade aldrig blivit en stor affär

Enligt Anders R Olsson hade heller aldrig Folkpartiets så kallade dataintrångsskandal inför valet 2006 blivit någon större affär om liknande sak skett 20 år tidigare med några pärmar.

Saknar vi ordentligt självförtroende?

Men bör vi inte ha självförtroende nog i Sverige att kunna klara av anpassa våra grundlagar till dagens omvärld och dagens medier?

"Att förnya utan att förändra", som Yttrandefriheteskommittén säger när den om två veckor kommer att uppmana till diskussion om Ansvarsmodellen, Verksamhetsmodellen eller Ändamålsmodellen som de kommer att kallas? Eller kanske bibehållen grundlag?

Göran Lambertz i Publicerat om två veckor

Den diskussionen återkommer vi till i Publicerat den 23 oktober, då utredningens ordförande, tidigare JK, Göran Lambertz, lovat presentera, motivera och diskutera sina förslag.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Två journalistveteraner om journalistiken förr... Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras gloria på sned Går nu i ägarens... Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

Presshistoriker om Troells film och Segerstedts... Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".