Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Ett avsnitt från Naturmorgon
Tryffelsök och slasklaviner
Lör 09 okt 2010 kl 21:03
Slasklavin. Det är precis så dramatiskt som det låter. På några ögonblick kan stora forsar av smältvatten, isblock och snömassor omforma landskapet. I ett stort område längs malmbanan vid Torneträsk skapade... en slasklavin ett riktigt kalhygge i maj i år. Thomas Öberg besökte platsen nu i höst tillsammans med forskaren och naturgeografen Christer Jonasson. Tryffelsök i Sörmland. Fältreporter Lena Näslund följer med botanikern och mykologen Hans Rydberg till Linudden utanför Nyköping för att leta efter bland annat hjorttryffel. Det finns nio arter i Sverige och några är rödlistade. Dessa underjordiska svampar är omtyckta av bland andra rådjur och ekorrar. Hjorttryffel kan precis som andra svampgrupper bilda mykorriza med träd. Lyssnaren Roger Stark skickade bilderna på bålgetingar, som han kallar sina vänner och på grå flugsnapparungar. Smågnagare och pärlugglor studeras i ett unikt forskningsprojekt i Västerbotten. I 30 år har Birger Hörnfeldt som är professor på SLU i Umeå följt pärlugglebeståndet i Västerbottens skogsland och i ytterligare ett decennium har han studerat smågnagarna som pärlugglorna är beroende av. Reportage av Elin Lemel. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.03
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Naturmorgon

Susanne Åkesson, Lennart Engstrand och Mikael Sörensson i Naturpanelen sammanträder i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor. Programledare är Mats Ottosson.

Linné inpå livet och en unik svamphöst Lör 02 dec kl 06:10(96 min)

En energisk men inte helt lycklig entreprenör. Så beskriver idéhistorikern Gunnar Broberg Carl von Linné. Vi hittar också unika svampar på Öland. Programledare Joacim Lindwall.

Vi sänder från Arboretum Norr om hur träden gör sig klara för vintern. Unikt beslut från EU-domstolen om avverkningarna i Bialowieza. Vi möter lockespindlarna. Programledare Joacim Lindwall.

Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter Lör 11 nov kl 06:10(96 min)

Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".