Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Barnporrsinsyn och bemanningsbesvär
Lör 09 okt 2010 kl 11:03
Medierna tittar på barnporr När seriesamlaren Simon Lundström i juni blev den förste att dömas för innehav av tecknad barnporr, gav det upphov till en het debatt om yttrande- och tryckfrihet på kultursidorna... Men debatten präglades av något mycket märkligt: ingen av alla de som debatterade hade med egna ögon sett bilderna de handlade om. Medierna har som första redaktion i domstol fått rätt att se bilderna och därmed kan nu för första gången en utomstående göra en bedömning av bilderna och bevisningen. Mediernas Petter Ljunggren tog med sig en av debattörerna från i somras - Expressens kulturchef Karin Olsson - till Uppsalapolisen. Besvärligt bevaka bemanningsbolag för SvT Det stormar på SVT sedan ledningen med kort varsel meddelat att en stor del av deras reportrar som är anställda via bemanningsföretag inte längre behövs och nu måste gå. Att mediebranschens största maktfaktor - SVT - hyr in personal från bemanningsföretag i stor omfattning har länge varit en känslig fråga. I tevehuset är det många som menar att SVT får problem med att kritiskt granska en av de stora samhällsförändringarna det senaste decenniet, den nya arbetsmarknaden - där bemanningsföretag och otrygga anställningar blivit allt vanligare - när man själv sitter i samma situation. Avhopp och släckt sajt plågar Wikileaks I somras stod Wikileaks starkt mitt i strålkastarljuset. Det talades om en ny typ av journalistik och Wikileaks var på alla journalisters läppar. Men på senare tid har nyheterna kring nätverket mest handlat om sunkiga sexanklagelser och interna strider. Nu kommer ytterligare uppgifter om allvarliga bakslag mot sajten, då flera nyckelpersoner lämnat samarbetet efter upprörda strider med grundaren Julian Assange. I veckan har Wikileaks helt legat nere. Håller Wikileaks på att rasa ihop? Franske presidenten i strid med medierna Den senaste tiden har det kommit allvarliga anklagelser att Frankrikes president Nicolas Sarkozy ägnar sig åt att spionera på journalister, skrämma uppgiftslämnare och gynna mäktiga medievänner. I Le Monde jämförs han med Silvio Berlusconi. Vad är det egentligen som händer? Reportern Magnus Falkehed har intervjuat flera av de ledande aktörerna i den franska mediebranschen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  ALEXANDRE DESPLAT, HOLLYWOOD STUDIO SYMPHONY - FIELDS OF OIL
  Album: SYRIANA
  Kompositör: ALEXANDRE DESPLAT
  Bolag: RCA
 • 11.21
  CARLA BRUNI - Quelqu'un m'a dit
  Kompositör: CARLA BRUNI, LEOS CARAX
  Bolag: MUSIC CUE
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".