Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Biskoparna och makten
Fre 08 okt 2010 kl 14:03
Människor och tro följer upp biskop Eva Brunnes predikan i Storkyrkan vid riksdagen öppnande. Är det dags att avskaffa traditionen att riksmötet öppnar i kyrkan, då staten och kyrkan är skilda från varandra... sen tio år? Vad får det för konsekvenser att en biskop tar avstamp i ett dagsaktuellt politiskt skeende i sin predikan?

Debattörerna Carl Rudbeck och Helle Klein diskuterar utifrån den senaste veckans uppmärksammade incident då flera Sverigedemokrater lämnade Storkyrkan i Stockholm under Eva Brunnes predikan.

Människor och tro har i flera inslag berättat om Sverigedemokraternas syn på religion, inte minst deras islamkritik. Inslagen finns samlade här på vår hemsida under rubriken "Högerpopulism och islam". I ett specialprogram från den 6 juni 2008 skildrades kopplingarna mellan religion och nationalism. Bland annat innehåller programmet ett reportage av Christoph Andersson om SDs kyrkosyn och begreppet "Fädernas kyrka". Här kan du lyssna på programmet

I fler av stiften i Sverige pågår just nu val av ny biskop. Länge sågs biskoparna som en del av den svenska makteliten men idag, har den rollen förändrats. Historikern Ulrika Lagerlöf Nilsson ger med sin färska doktorsavhandling "Med lust och bävan" ett perspektiv på dagens biskopsval. Avhandlingen är en studie över samtliga biskopar inom Svenska kyrkan under 1900 talet och deras väg fram till den teologiska och politiska makten.

Utrikeskrönikan kommer från Ginna Lindberg, Sveriges Radios korrespondent i Washington.

Indien är ett land med djupa konflikter mellan hinduer och muslimer. En av de främsta symbolerna för detta har blivit den moské som extrema hinduer rev i staden Ayodhya 1992. I de efterföljande upploppen dog flera tusen människor. I veckan kom ett länge väntat domstolsutslag om äganderätten till marken. Läget var spänt i Ayodhya men omedelbara oroligheter uteblev. Varför är religionen fortfarande så stor orsak till konflikt i ett land där muslimer och hinduer har levt tillsammans i 1000 år? Hör en av muslimernas ledare i Ayodhya Khaliq Ahmad Khan kommentera och professor Ishtiaq Ahmed vid Stockholms universitet analysera.

Just nu råder en höjd beredskap mot terroristdåd i flera Europeiska länder. Det innebär att kända monument bevakas hårdare än vanligt,och att vissa personer får ökat skydd. Det gäller också även muslimska ledare, som direktören för Paris stora moské. Men i Frankrike har en imam levt under polisbeskydd ända sedan i våras. Det är imamen i Parisförorten Drancy som ses som förrädare av vissa mer extrema muslimska grupper eftersom som han bland annat försvara ett förbud för burka och niqab på offentliga plats. Nu ger han ut en bok om sin syn på islam: Pour l'Islam de France. Frilansjournalisten Anna Trenning Himmelsbach har träffat Hassen Chalghoumi.

I Frankrike rasar också en debatt om katolska kyrkan som gått ut i en kampanj för att få in mer pengar. Tiggeri, menar vissa, och jämför med debatten om romer där flera franska städer förbjudit tigegri. Men varför har katolska kyrkan så ont om pengar och vad får det för konsekvenser? Frilansreportern Johan Tollgert berättar: 

Programledare: Tithi Hahn, tithi.hahn@sr.se
Producent: Åsa F Vestergren, asa.f.vestergren@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".