Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Förbannade dagar! Dagbok från ryska revolutionen
Fre 08 okt 2010 kl 14:00
Vad man än tycker om den ryska revolutionen - själva begreppet har en romantisk klang. Det har revolutioner alltid - kanske ett arv av upplysningen. Ulrika Knutson har läst den ryska litteraturens siste... adelsman, Ivan Bunins, revolutionskritiska dagbok från 1917.

Kopernikus använde ordet revolution i betydelsen kretslopp på femtonhundratalet i sin banbrytande bok om himlakropparna. Först hundrafemtio år senare blev revolution ett politiskt begrepp - som etikett på "den ärorika revolutionen" i England där ordningen i nationen återställdes. 

I dag står revolution som bekant för en annan slags idé. Ulrika Knutson har läst den ryska litteraturens siste adelsman, Ivan Bunins, revolutionskritiska dagbok från 1917.

Litteratur:
Ivan Bunin: Cursed Days, engelsk översättning, introduktion och noter av Thomas Gaiton Marullo, Ivan R. Dee, Chicago, 1998

Musik:  ur filmerna Pansarkryssaren Potemkin och Dr Zjivago samt Alexander Alexandrovs ensemble, dirigent Boris Alexandrov

Producent: Lena Birgersdotter

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Med dödsboken som guide till livet Mån 13 nov kl 13:04(8:13 min)

De dödas bok – fornegyptiernas guide till livet efter detta är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa. Niklas Qvarnström följer med ner i underjorden.

Bitska hälsningar, Jane Austen Tor 09 nov kl 13:04(9:48 min)

Inte särskilt snäll, men ofta ganska rolig. Litteraturkritikern Annina Rabe har läst Jane Austens privata brev.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".