Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
2010 års nobelpristagare i litteratur
Tor 07 okt 2010 kl 14:00
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Den peruanske författaren Mario Vargas Llosa belönades idag med årets Nobelpris i litteratur.  Vargas Llosa, född 1936 i Arequipa, räknas som en av Latinamerikas ledande romanförfattare och essäister. Han är i dag bosatt i Madrid.

På svenska finns bland andra Det gröna huset, Tant Julia och författaren, Kriget vid världens ände, Bockfesten, Paradiset finns om hörnet samt Den stygga flickans rackartyg. Vargas Llosa tilldelades 2010 år Nobelpris i litteratur med motiveringen ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”.

Björn Kumm recenserade i Obs 2003 den spanska utgåvan av romanen ”Paradiset finns om hörnet” om konstnären Paul Gauguin och den anarkistiska 1800-talsfeministen Flora Tristán.

En av 2006 års stora tv-händelser var när den 18 år gamla Natascha Kampusch berättade om vad som hade hänt under de drygt åtta år hon hållits fången i en källare. Hennes öde har sedan dess kommenterats i tidningar, på tv och på internetforum. Nu berättar hon själv vad hon varit med om. Margareta Flygt har läst 3096 Tage.

På söndag är det val i Kirgizistan och på pappret ser allt mycket lovande ut: hela 29 partier ställer upp  och eftersom Kirgizistan inte är en polisstat är förutsättningarna för en öppen politisk debatt bättre än i många andra länder i Centralasien. Samtidigt har de senaste månadernas händelser varit dramatiska och läget är nu minst sagt oklart.  
Kommer valet i Kirgizistan att stärka demokratin i landet? Eller kommer det att fördjupa klyftan som finns i landet och leda till mer våld? Obs medarbetare Matlyuba Azamatova har talat med väljare i landet och kirgizen Edil Baisalov som tidigare har bott i Sverige som politisk flykting och nu ställer upp för partiet Aykol El   (Folket med stort hjärta). Han är kritisk till många av löftena som utfärdas.

 

Litteratur:

Llosa, Mario Vargas: El Paraiso en la otra Esquina (Paradiset finns om hörnet)Kampusch, Natascha – 3096 Tage 2010 List Verlag

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".