Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Ett avsnitt från Klartext
Onsdag 6 oktober
Ons 06 okt 2010 kl 18:00
Programmet handlar om det här: Tre forskare får pris för att de har kommit på ett sätt att göra konstgjord medicin. Det är forskarna Ei-ichi Negishi och Akira Suzuki från Japan och Richard Heck från USA... Alla tre har hjälpt till att komma på hur ämnet kol ska kunna blanda sig med andra kemiska ämnen. För den upptäckten ska de nu få Nobel-priset i kemi. Polisen har hittat resterna av en död kropp i skogen. Någon har styckat upp kroppen i olika delar. Poliserna säger att det är resterna av en 26-årig man. Han kommer från Bollnäs i Hälsingland, men försvann förra månaden. Många som har haft problem med hjärtat får dålig vård. Det visar en ny undersökning. Det handlar om personer som drabbas av hjärt-infarkt, så att det blir stopp i något av de blodkärl som finns vid hjärtat. För att undvika nya problem måste personen leva sundare, till exempel motionera mer, äta nyttigare mat eller sluta att röka. Men många får inte den hjälp de behöver för att verkligen kunna ändra sitt sätt att leva. En militär-ledare i Afrika kan straffas för våldtäkter. Mannen var ledare för soldater i landet Kongo-Kinshasa. I somras tvingade hans soldater massor av kvinnor till sex. Nu har soldater från FN tagit fast militär-ledaren och därför kanske han kan straffas för våldtäkterna. Fler invandrare måste få jobb, säger Erik Ullenhag. Han är regeringens nya integrations-minister. Det betyder att Erik Ullenhag nu får ansvar för att de utlänningar som kommer till Sverige tas emot på ett bra sätt.
Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Klartext
FUB kräver att Lars Ohly ska sluta Fre 15 dec kl 18:55(5:00 min)

Lars Ohly är ordförande för samarbetsorganisationen Funktionsrätt Sverige, där FUB ingår. Nu kräver FUB att Lars Ohly slutar som ordförande.

I torsdagens Klartext får du höra om den dagliga verksamheten Radio Fyris i Uppsala som samlar in pengar till Musikhjälpen.

Det är Noelles syster som har lagt upp fotot på Instagram på internet. En tonåring mördades på en skola i Stockholm. En anställd på ett stödboende är misstänkt för att ha mördat en av de boende.

En åklagare vill att två män ska låsas in i häkte. De är misstänkta för att ha försökt tända eld på synagogan i Göteborg i helgen. Människor fanns därinne och männen är misstänkta för grov mordbrand.

Kriminell man var personlig assistent Mån 11 dec kl 18:55(5:00 min)

Trots att assistenten begick nya brott lät Skövde kommun honom jobba kvar. Två attacker mot judar i Sverige. Funktionsnedsatta i Lysekil gör fågelholkar för att stödja Musikhjälpen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".