Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Ett avsnitt från Klartext
Tisdag 5 oktober
Tis 05 okt 2010 kl 18:00
Programmet handlar om det här: På tisdagen öppnades riksdagen igen efter sommaren. Musiker från den svenska armén spelade på förmiddagen och militärer i gammaldags kläder red på hästar. Sveriges kung... öppnade riksdagen, och statsminister Fredrik Reinfeldt höll tal. En del ministrar i regeringen kommer att bytas ut. Statsministern berättade i sitt tal att det blir 7 nya ministrar En av de politiker som får sluta sitt jobb i regeringen är socialförsäkrings-minister Cristina Husmark Pehrsson Två forskare från Ryssland får Nobelpriset i fysik. De heter Andre Geim och Konstantin Novoselov, och har tagit fram ett material som kallas grafen. Grafen är mycket mycket tunt men väldigt starkt, och materialet leder både värme och elektricitet. I Ungern har giftigt avfall forsat ut från en trasig damm. Dammen finns vid en fabrik i landet, och flera byar har blivit översvämmade av den giftiga sörjan. Minst 4 människor har dött, och många har fått brännskador på huden av det här avfallet. Det ska bli en rättegång mot en man som är misstänkt för att ha begått brott under kriget i Bosnien på 1990-talet. Mannen är i dag 43 år gammal och bor i norra Sverige. Men under kriget var han vakt i ett fångläger i Bosnien. Där ska han bland annat ha varit med och plågat fångar. Forskare har kommit på en ny medicin mot malaria. Malaria är en sjukdom som bland annat är vanlig i Afrika. Varje år dör ungefär en miljon människor av sjukdomen. Men nu verkar en ny medicin hjälpa mot malaria.
Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Klartext
Extra möte om Lars Ohlys framtid Fre 08 dec kl 18:55(5:00 min)

Funktionsrätt Sverige ska på mötet diskutera om de vill ha kvar Lars Ohly som ordförande. Idag kräver FUB:s ordförande Thomas Jansson att sexhandel med funktionsnedsatta stoppas.

Torsdagens Klartext handlar om att män tvingar utsatta kvinnor att sälja sex.

Onsdagens Klartext handlar om vårt grannland Finland som fyller 100 år och firar stort.

Klartext handlar om att svensk polis har tagit fast flera personer som har tvingat fattiga människor att tigga pengar och sen tagit deras pengar.

Flicka med adhd dog inlåst på statens hem... Mån 04 dec kl 18:55(5:00 min)

En myndighet som ansvarar för ungdomshem tycker inte att deras hem har behandlat en flicka med adhd på fel sätt. Flickan var 13 år gammal och hölls inlåst på hemmet. I somras tog hon sitt liv.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".