Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Säger en bild mer än 90 000 Wikileaksdokument?
Tis 05 okt 2010 kl 14:00
EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) om den svenska militära närvaron i Afghanistan och Dan Jönsson tar i sin krönika upp Time Magazines debatterade omslagsbild på Bibi Aisha.

EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) hävdar att den afghanska regeringen har förbättrat tillvaron för landets kvinnor men att man står inför stora utmaningar  som man behöver omvärldens stöd för att klara.

Dan Jönsson gör en krönika kring tidskriften Times omslag med porträttfotot på den unga afganska kvinnan Aisha som fått näsan avskuren för att hon flytt från sin man som misshandlade henne. Säger ett foto mer än 90 000 Wikileaksdokument?

Dessutom Margareta Flygt om den tyska tidningen taz, som nyligen publicerat sjuttio år gamla ansökningsbrev från människor som sökt arbetet som bödel, i statens tjänst.

Länkar:

Richard Stengels ledare från Time, 9 augusti 2010
Aryn Bakers reportage från Time, 9 augusti 2010
Ann Jones artikel från The Nation, 30 augusti 2010
Serge Halimis ledare från Le Monde Diplomatiques engelska upplaga, september 2010

 

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".