Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Johan Bergendorff: Om Kapstadens världsberömda hjärta
Mån 11 jan 2016 kl 10:00
Utrikeskrönikan den 11 januari 2015. Kapstaden.

Kapstaden måndag. Jag var på Groote Schuur sjukhuset i helgen. Det är nästan 50 år sedan nu, men sydafrikanerna är fortfarande enormt stolta över bedriften och har byggt ett påkostat museum Heart of Cape Town kring världssensationen. Klart amerikanerna blev sura. Inte nog med att de förlorat rymdkapplöpningen mot ryssarna, sen kom ett afrikanskt utvecklingsland först med att göra en lyckade hjärttransplantation.

I USA hade alla försök misslyckats dittills. De amerikanska kirurgerna tog organ från hjärtdöda, för så sa lagen då. Den sedermera världsberömda kirurgen Christiaan Barnard i Sydafrika plockade däremot hjärtan som fortfarande slog från hjärndöda patienter.

I december 1967 var 25-åriga Denise Darvall på väg över gatan från bageriet när hon blev påkörd av ett fyllo. Christiaan Barnard stod beredd med sitt team. Han hade lärt sig operera på hjärtan i USA och provat ut hjärttransplantationstekniken på 48 hundar hittills. Det kunde blivit ett första transplanterat hjärta från en svart man flera månader tidigare, istället som nu från en vit kvinna som gav sitt hjärta till en vit man. Fast det tyckte inte sjukhusledningen var lämpligt med tanke på apartheidsystemet.

Mottagaren 64-årige Louis Washkansky låg för döden när han fick Denise hjärta. De starka medicinerna för att kroppen inte skulle stöta bort det främmande organet slog dock ut immunförsvaret så att Louis fick lunginflammation och överlevde bara 18 dagar. Men det sågs ändå som ett enormt medicinskt genombrott och det dröjde inte länge förrän Christiaan Barnard förfinat tekniken så att hjärttransplanterade kunde leva i decennier.

Idag får över 5000 personer i världen årligen nya hjärtan och Sydafrika tillhör fortfarande toppnationerna. Förra året genomförde sydafrikanska kirurger här i stan dessutom världens första lyckade penistransplantation där mottagaren senare lyckades bli pappa. Klart sydafrikanerna är stolta.

Samtidigt är det oklart hur regeringens nya hälsoplan ska kunna genomdrivas. Den som ska göra slut på orättvisorna som hänger kvar från apartheidåren där hälften av sjukvårdsresurserna fortfarande finns på de privata sjukhusen som bara var sjunde sydafrikan har råd med. Resten får tränga ihop sig på de nästan gratis statliga vårdinrättningarna som ofta är slitna och åtminstone på landsbygden har svårt att hitta kvalificerad personal.

Men 58-åriga Cynthia Nomvuyogo Nogemane, med diabetes, högt blodtryck och atros i knäna som jag träffar hemma i TV-soffan i kåkstaden Khayelitscha, hon är ändå nöjd med vården hon får. Cynthia tar 15 piller om dagen och åker en gång i månaden till vårdcentralen vid fem-tiden på morgonen för att inte behöva stå allt för många timmar i kö på apoteket efteråt. Någon hjälp av sönerna som jobbar som sangomas, traditionella helare, vill hon däremot inte ha. Hon tål inte örtmedicinerna och andebesvärjelserna säger hon, utan förlitar sig helt på Sydafrikas läkarkår istället. En del tillhör ju faktiskt världseliten.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Utrikeskrönikan
Igår kl 10:00(3:14 min)
Utrikeskrönikan
Fre 18 aug kl 10:00(3:27 min)
Utrikeskrönikan
Tor 17 aug kl 10:00(3:44 min)
Utrikeskrönikan
Ons 16 aug kl 10:00(3:23 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".