Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Taube på Pampas
Tis 12 jan 2016 kl 14:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Evert Taube vistades i Argentina 1910-1915. Följ med ut på Pampas milsvida grässlätter och hälsa på i Samborombon hos ättlingarna till ”Carmencita.” Ciceron är Ulla Strängberg.

Evert Taube är en omistlig byggsten i det svenska folkhemmet. Konstnären, poeten och reseskildraren Taube sjöng sig rakt in i svenskarnas hjärtan. Mycket av inspirationen till sina visor och berättelser hämtade han från åren i Argentina (1910-1915). 

Han mönstrade av ”Princess of Wales” och slog sig fram i Buenos Aires, på den tiden  framtidslandet för många, som  bl a spårvagnskonduktör och flasksköljare på ett bryggeri. 

Tangon, gauchos, Pampas hägrande horisonter - allt tog han till sig när han arbetade med de stora utdiktningsprojekten för att förhindra översvämningarna - och avancerade raskt till förman.

Här, i Samborombon-landet, träffade han den 15-åriga Cecilia som skulle bli förebild för Carmencita i den kända visan. Ulla Strängberg besökte släktgården Estancia San Martin och tog en ridtur i Everts fotspår med Cecilias barnbarn, Martin Céspedes, som fortfarande driver gården. En Estancia, ”som är förfärligt stor” med om inte ”tjugotusen kor” så i iallafall femton hundra...

Taube i Argentina

Evert Taubes arbetsplats på Pampas.Canal 15.Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio.
Evert Taubes arbetsplats på Pampas.Canal 15.Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio.

Evert Taube vistades i Argentina 1910-1915. Han steg i land från hjulångaren Princess of Wales och tog en mängd olika påhugg; spårvagnskonduktör, flasksköljare, lejontämjare och förman på de stora utdikningsprojekten på Pampas.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1
Kulturpoddar i P1
Tis 05 sep kl 13:01(35 min)
Kulturpoddar i P1
Tis 29 aug kl 13:01(38 min)
Kulturpoddar i P1
Tis 22 aug kl 13:01(36 min)
Kulturpoddar i P1
Kulturpoddar i P1
Tis 15 aug kl 13:01(37 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".