Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Berättelser om musik, artister och låtar. På scenen och bakom den.
Ett avsnitt från Musikdokumentär
Ziggy Stardust – rockstjärnan från rymden
Mån 11 jan 2016 kl 12:02
I juni 1972 landade David Bowies utomjordiske rollfigur Ziggy Stardust på en sparsamt upplyst sidogata i London. En ny sorts rockstjärna hade anlänt – androgyn, gåtfull och teatralisk.

David Bowie avled i janunari 2016. Det här programmet gjordes år 2012 av Maths Broborg för P4 Musik.

Snart hade David Bowies skapelse Ziggy Stardust en central position i strålkastarljuset. Starman var en de låtar som fångade publiken, inte minst alla storögda tonåringar som fascinerades av den fiktive figurens låtar och uppenbarelse. Med smink, platåskor, spretigt rött hår och en blå 12-strängad gitarr blev den glamrockande Ziggy förgrundsgestalt för en ny generation popfans som sökte en egen musikalisk identitet.

Sångaren, låtskrivaren och den musikaliske kameleonten David Bowie var den perfekte artisten för det expansiva 70-talet. Han var i ständigt på väg framåt, ständigt i förvandling - otåligt utforskande nya stilgrepp musikaliskt och imagemässigt. 60-talets blommiga tidsanda och estetik hade nu definitivt blåst förbi – nu var det visionären och stilbildaren Bowie som pekade ut färdriktningen. Hans 70-talsalbum resulterade i ständigt nya kursändringar och presenterades under spektakulära konserter, påkostad rockteater och med innovativa videoproduktioner.

För David Bowie var rocken ett rollspel. Han agerade i rollen som Ziggy Stardust, som Alladin Sane, som The Thin White Duke, som Major Tom. Han såg sig själv som en sjungande skådespelare som bytte rollfigur, uttryck och tilltal när föreställningen och musiken krävde det. Och Bowie röst var ett finslipat och nyanserat instrument, både distinkt och dynamiskt.

Inspirerad av artister som Little Richard, The Who, The Beatles, Bob Dylan, Velvet Underground och croonern Anthony Newley började David Bowies sin musikaliska resa i tonåren som sångare och saxofonist. 1966 blev han soloartist. Bowies tidiga singlar av modskaraktär passerade obemärkt förbi innan rymdeposet Space Oddity steg högt på listorna 1969, samma sommar som den första månlandningen ägde rum.

När väl Bowie slagit igenom följde en strid ström av melodiskt men egensinnigt singer-/songwritermaterial, knivskarp glamrock, rockteatermusik, plastsoul av Phillysnitt, avant garde-pop, distade svartvita ljudmattor skapade i skuggan av Berlinmuren, ambienta elektronmusikexperiment - och så bredbent topplistemusik för massorna när det axelbreda 80-talet och MTV gjorde Bowie till superstjärna.

David Bowie upphör aldrig att experimentera, fascinera och överraska. Hans musik har lämnat stora avtryck och inspirerat en mängd låtskrivare och artister. The Man Who Sold The World, Space Oddity, Life On Mars, Starman, Rebel Rebel, Fame, Heroes, Ashes To Ashes och Let’s Dance är bara några exempel ur en sprängfylld och omväxlande låtkatalog.

Bowie har också samarbetat med artister, musiker och producenter som Lou Reed, Iggy Pop, Brian Eno, Ian Hunter, Queen, Nile Rodgers, Nine Inch Nails Trent Reznor, John Lennon, Mick Jagger, Marc Bolan och glamrockens gitarrgud Mick Ronson. Som skådespelare har Bowie medverkat i ett flertal långfilmer och teateruppsättningar – från Elefantmannen på Broadway i New York till rollen som brittisk officer i krigsdramat Merry Christmas Mr. Lawrence.

Under två program i maj 2012 porträtterade P4 Musiks Maths Broborg den evigt föränderlige David Bowie - och hans rollfigur Ziggy Stardust som då firade 40 år. 

Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Musikdokumentär
Musikdokumentär
Lör 19 aug kl 08:00(109 min)
Musikdokumentär
Lör 12 aug kl 08:00(109 min)
Musikdokumentär
Lör 05 aug kl 08:00(149 min)
Musikdokumentär
Lör 29 jul kl 08:00(55 min)
Musikdokumentär
Lör 22 jul kl 08:00(57 min)
Upptäck avsnitt från programmet Musikdokumentär
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".