Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Mr Que, mr Que, I love you!
Mån 04 okt 2010 kl 14:00
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

- Mr Que, mr Que,  jag älskar dig!  Med de orden inleder Thomas Thorén sin rapport från den turkiska mottagandet av journalisten Hugh Popes Dining With al-Qaeda - en bok som trots titeln handlar mindre om al-Qaida och mer om svårigheterna som finns med att rapportera från Mellanöstern för en västerländsk publik. Popes bok har fått lovord både i USA och England – och nyligen var han också i Turkiet för att lansera boken där. Thomas Thorén besökte presskonferensen och ska berätta mer om det turkiska mottagandet av  ”Dining with al-Qaeda”.

DEBATT: Den svenska drogpolitiken (bortom höger och vänster).
Per Johansson, generalsekreterare i Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle ger svar på Magnus Lintons inlägg om den svenska narkotikapolitiken. Johansson försvarar den svenska politikens nolltolerans mot narkotika. Sverige har provat det mesta inom narkotikapolitiken, inklusive den tillåtande politik som Magnus Linton nu propagerar för, där polisen lämnar missbrukaren ifred med sitt missbruk, menar Per Johansson.

Litteratur:
Hugh Pope: Dining with al-Qaeda. Three Decades Exploring the Many Worlds of the Middle East  (Thomas Dunne Books 2010)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".