Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
"Ord som dödar - om folkmord och propaganda"
Lör 02 okt 2010 kl 16:00
Journalister har gång på gång ställt sig i massmördares tjänst för att sprida hat och hetsa till massakrer. Utan mediernas hjälp hade det senaste århundradets blodiga historia av folkmord inte kunnat kosta... över 167 miljoner människor livet. Ändå är det bara ett dussintal mediemänniskor som dömts i internationella rättegångar. Och flera har friats för att de inte bokstavligen hållit i något vapen.

Journalisten och författaren Niclas Sennerteg ger i boken "Ord som dödar - om folkmord och propaganda" en unik inblick i de rättegångar som trots allt hållits.

Ingen från medierna har till exempel fällts för vad som hände under de grymma krigen på Balkan, trots att medierna där verkligen utnyttjades i propagandan från alla håll.  

Medierättegången i Arusha gav hårda straff

Däremot blev det långa fängelsestraff för ett par ansvariga på RTLM i Rwandas huvudstad Kigali - den nya kommersiella radiostationen, som  snabbt fick det namnet "Radio Machete" istället.

I Nürnberg-rättegångarna avkunnades en dödsdom mot chefredaktören för Der Stürmer, medan den krigshetsare i Hitlertyskland som nådde flest människor via den statliga tyska radion friades.

Ihåligt tal om "Aldrig mer"

Trots att det alltid sägs "Aldrig mer", så underblåser "hatmedier" konflikter på många håll i världen även idag. Folkmordsliknande situationer finns idag i Sudan, där FN hindras från aktioner av Kina och Ryssland.

Sudan, Uganda och Kongo - ständiga oroshärdar 

Men även i norra Uganda och i östra Kongo, där fem miljoner människor dödats under de senaste tio åren, finns hatmedier. Och barnsoldater och flickor som utnyttjas som sexslavar.

Det finns recept på hur hatmedier kan stoppas

Frågan är också hur hatmediernas inflytande ska kunna stoppas idag och  i framtiden?

Och var går gränserna för yttrandefriheten?

Kan en sångare dömas för uppvigling till folkmord?

Kan en sångare, som sjunger "döda tutsierna och medlöparna, kackerlackorna bland hutuerna", fällas för uppvigling till folkmord? 

I krigstribunalen i Arusha i Tanzania var anklagelsen aktuell mot sångaren Simon Bikindi från Rwanda.

"Blod och jord" - en annan viktig bok om folkmord 

För dig som vill läsa mer om folkmord längre tillbaka genom historien, när riktiga massmedier ännu inte fanns, kan vi rekommendera den också nya boken "Blod och Jord" av Ben Kiernan.

Kiernan anser att ideologierna som motiverade människorna bakom historiens folkmord finns kvar än idag. Han kräver att vi drar lärdom av det rika förråd av historiska bevis som finns, för att förutspå och förhindra framtida folkmord. 

SVT-JOURNALIST TOG INITIATIVET TILL BOKEN MED DAWITS TEXTER

Hör också SVT-journalisten Björn Tunbäck, som ligger bakom idén att ge ut boken "Hopp - historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter".  

Hör honom om när Dawit skrev sin bok på tigrinja i Göteborgstrakten. Och om hur Tunbäck ser på den fortsatta kampen för att få Dawit fri.

Mer om Dawit Isaak .

 

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".