Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Ett helt program om drevjournalistik
Lör 02 okt 2010 kl 11:03
Drevets logik Drevet har blivit något av en symbol för journalistmakten - ett skällsord för journalister som springer i flock - hänsynslösa och med blodvittring. Dramaturgin är utstuderad - vinkeln uppgjord... på förhand, skurken och offren väl definierade. Det finns inget utrymme för andra förklaringar eller perspektiv - bara två utgångar är möjliga: att göra en pudel och hoppas att det funkar eller att avgå och försvinna från offentligheten på obestämd tid. Det är bilden av drevet. Veckans program i Medierna ägnar vi helt åt mediedrevet - om drevets historia och dess mekanismer - vad som får ett drev att gå igång - varför vissa klarar sig och andra går under. Vi tittar på hur drevet förändrats när så mycket numera publiceras på nätet och på de motkrafter som byggs upp för att rädda makthavare och organisationer från att hamna i journalisternas klor och om det faktiskt kan finnas något gott med ett drev. Reporter är Tonchi Percan. Lögnen är största synden Förre statssekreteraren Lars Danielsson säger att det är drevet som fick honom på fall. Han är kanske den som fallit längst - och tyngst - på grund av ett mediedrev här i landet. Man kan säga att han blev en syndabock för det hårt kritiserade svenska agerandet efter tsunamin - ja, han blev något av en symbol för hela katastrofen - där 543 svenskar och hundratusentals andra miste livet. Och hans skuld kokar ner till att han inte har gett någon riktigt trovärdig redogörelse för vad han gjorde den där förmiddagen annandag jul 2004 efter att tsunamin slagit in över Asiens stränder. Han anklagas - bland annat på en uppmärksammad Aftonbladet-löpsedel - för att ha ljugit om sin roll. Och misstanken om lögn är det som mest av allt kan skapa blodvittring i drevet. Motkrafterna mot drevet Fredrik Runsjö på PR-byrån Gullers grupp lär makthavarna hur man klarar ett drev - och förutom att inte ljuga - så är en annan viktig del är att etablera en alternativ sanning. Gullers grupp är en del i en bransch som växt lavinartat i takt med att mediernas makt ökat. Hur mycket medieträningen omsätter är svårt att säga - men det är en viktig del av pr-industrin. Det finns knappast någon företagsledare eller myndighetschef som inte har medieträning - för att undvika ett mediedrev. Vi tittar närmare på hur dessa motkrafter jobbar.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  ELISABETH LEONSKAJA - NOCTURNE NO. 6
  Kompositör: FRÉDÉRIC CHOPIN
  Bolag: MUSIC CUE
 • 11.21
  CHARLIE CHAPLIN - CHARLIES DANCE
  Kompositör: CHARLIE CHAPLIN
  Bolag: MUSIC CUE
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".