Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kulturredaktionen lyfter fram verken vi vill minnas ur historien och utnämner moderna klassiker.
Ett avsnitt från Klassikern
Rita Rusanen om Janis Joplin
Lör 02 okt 2010 kl 10:45
Den 4 oktober är det 40 år sedan Janis Joplin dog. Frilansjournalisten Rita Rusanen har lyssnat på favoritskivorna och läst bland annat Laura Joplins bok om sin syster Love, Janis, översatt av Eva Haskå... I Klassikern berättar hon historien om flickan som växte upp i Port Arhtur, Texas men som aldrig ville inordna sig eller acceptera en framtid som hemmafru utan i stället slog sig fri, sökte sig till bluesen och fann sin plats. Janis Joplin var en av 60-talets störtsta sångerskor, en rocklegend redan under sin livstid som efterlämnade klassiska inspelningar av låtar (både egna och andras) som tilexempel: Mercedez Benz, Piece of my heart, Ball and Chain, Summertime och Me and Bobby McGee.
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Klassikern
"Sårad ängel" av Hugo Simberg Lör 18 nov kl 20:50(9:55 min)

En vit flickängel bärs på en bår av två sammanbitna pojkar. Vingarna slokar. I handen har ängeln några vita blommor. Hör Mats Arvidsson om en redan på sin tid hyllad målning.

Historien om en pinnstol Lör 11 nov kl 20:50(9:56 min)

Pinnstolen är en av våra mest älskade möbler. I 200 år har den hittat sin plats i svenska hem - hos allmoge och herrgårdar, i arbetarkök och funkisvåningar. Idag har den blivit en designikon.

"The French Connection" med Gene Hackman Lör 04 nov kl 20:50(9:55 min)

Maria Edström har sett om en film från 1971. William Friedkin har regisserat, Gene Hackman spelar huvudrollen och Don Ellis har komponerat musiken. En klassiker!.

"Ensamma mamman" av Cecilia Torudd Lör 28 okt kl 20:50(9:55 min)

I veckan fyller Cecilia Torudd 75 år. Det firar vi med att återutsända Klassikern av Sofia Olsson om Turudds serie "Ensamma mamman" (repris från juni 2011).

I år skulle författaren Carson McCullers ha fyllt 100 år. Den amerikanska södern var hennes spelplats och nya generationer upptäcker ständigt hennes romaner om våld och ensamhet.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".