Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Drömmen om Amerikat
Fre 01 okt 2010 kl 18:15
Bortom den grå vardagen i filmsverige ligger Hollywood. Den magiska plats som nog alla filmarbetare någon gång drömt om. På sista tiden är det ovanligt många svenskar som på olika sätt fått vara med att... arbeta i den stora filmindustrin. "Snabba Cash"-regissören Daniel Espinosa har fått anbud från Hollywood, Tuva Novotny spelar mot Julia Roberts i "Eat, pray, love" och Gustaf Skarsgård packar kappsäckarna för att testa lyckan på andra sidan pölen. I veckans Kino undersöker vi den grymma verkligheten som kan slå emot en när drömmarnas Hollywood blir verklighet. Regissörsparet Måns Mårlind och Björn Stein förklarar varför deras Hollywoodproduktion "Shelter" med Julianne Moore i huvudrollen fortfarande inte har gått upp på bio. Medan Tomas Alfredsson förklarar varför han backade ur att filma med Nicole Kidman. Och danska Susanne Bier berättar om sina parallella karriärer i Skandinavien och Hollywood. Rent filmhistoriskt har Sverige haft många Hollywoodstjärnor framför kameran. I veckans K

Bortom den grå vardagen i filmsverige ligger Hollywood. Den magiska plats som nog alla filmarbetare någon gång drömt om. På sista tiden är det ovanligt många svenskar som på olika sätt fått vara med att arbeta i den stora filmindustrin. "Snabba Cash"-regissören Daniel Espinosa har fått anbud från Hollywood, Tuva Novotny spelar mot Julia Roberts i "Eat, pray, love" och Gustaf Skarsgård packar kappsäckarna för att testa lyckan på andra sidan pölen.

I veckans Kino undersöker vi den grymma verkligheten som kan slå emot en när drömmarnas Hollywood blir verklighet. Regissörsparet Måns Mårlind och Björn Stein förklarar varför deras Hollywoodproduktion "Shelter" med Julianne Moore i huvudrollen fortfarande inte har gått upp på bio. Medan Tomas Alfredsson förklarar varför han backade ur att filma med Nicole Kidman. Och danska Susanne Bier berättar om sina parallella karriärer i Skandinavien och Hollywood.

Rent filmhistoriskt har Sverige haft många Hollywoodstjärnor framför kameran. I veckans Klassiker berättar Lars Lönroth om Gloria Swanson från Drömminge i Småland, Anna Q Nilsson från Ystad och Greta Granstedt från Malmö och deras framfart i Amerikat.

"Tom, Stanley och jag var som en fri grupp. Det var som en dröm". Så berättar Marie Richardson om sina upplevelser när hon spelade mot Tom Cruise i Stanley Kubricks sista film "Eyes wide shut". En märklig historia om hur tajming och tur kan ta en hela vägen till världens långsammaste filminspelning.

Programledare: Roger Wilson

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino med gäster summerar film- och TV-året... Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)

2015 är ett av de starkaste debutantåren någonsin, med Min Lilla Syster, Tjuvheder och Efterskalv i startfältet. Men samtidigt är det året då svensk film har befunnit sig i kris publikmässigt.

Klimatvånda, en bröllopsdag med problem och... Fre 04 dec 2015 kl 14:03(43 min)

I Paris möts många av världens ledare för att hitta lösningar på en av vår tids största utmaningar. Kino ställer sig frågan vad filmen har för betydelse i arbetet för en hållbar framtid?

Kino följer med på världspremiären av dokumentärfilmen "Den unge Zlatan" av Magnus och Fredrik Gertten på IDFA i Amsterdam.

Efterskalv - brott och straff och falsk försoning Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)

Magnus von Horns film Efterskalv är kusligt aktuell. Den handlar om vad som är möjligt att förlåta. Finns det egentligen någon väg tillbaka till gemenskapen efter ett grovt brott?

En underbar jävla jul och Stockholms filmfestival Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)

I Helena Bergströms nya film är kärnfamiljen i upplösning. Simon och Oscar julpyntar och väntar barn med kompisen Cissi. Är Sverige moget nu för bred underhållning om villkoren för en regnbågsfamilj?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".