Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Bosättarna och Bibeln
Fre 01 okt 2010 kl 14:03
En fortsatt utbyggnad av judiska bosättningar på Västbanken hotar fredsförhandlingarna mellan Israel och den palestinska myndigheten. Flera av bosättarna har religiösa drivkrafter och hämtar sina argument... från Bibeln.

Människor och tros Sören Wibeck berättar om bakgrunden till de religiösa bosättningarna och intervjuar aktivisten och bosättaren David Ha'ivri i bosättningen Kfar Tapuach på Västbanken.

Från Sverige reser unga syrianer och assyrier till Syrien och Turkiet och möter sitt folks historia och tradition - i språk och religion. Det är möten som sätter spår, men vad är det man söker, och vad händer när man kommer hem? Frilansreportern David Berjlund har mött några av resenärerna.

Journalisten Shamiram Demir rapporterar på plats från Tur Abdin i sydöstra Turkiet dit syrianer och assyrier börjar återvända efter decennier i exil.

Det här är ingen kyrkohistoria, skriver Göran Hägg i förordet till sin senaste bok "Gud i Sverige", utan historien om god vilja och förtryck, om helvetisk ruelse, himlastormande vacker fantasi och oväntade insikter. Hör Göran Hägg berätta om avgörande händelser i den svenska kyrkohistorien och starka personligheter från Ansgar till Knutby och varför han som icketroende fascineras av den svenska religionshistorien.

I helgen startar Kulturhusets och Södra Teaterns Indien-satsning. Författaren och Indien-kännaren Zac O'Yeah berättar om samtida indisk konst och hur den präglas av det hinduiska arvet. 

Utrikeskrönikan kommer från Sveriges Radios Afrika-korrespondent Maria Sjöqvist som befinner sig i Moçambique.

 

Producent: Åsa F Vestergren

Programledare: Tithi Hahn

 

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

TEMA: Himmel och helvete Tor 09 nov kl 14:03(47 min)

I en repris från maj 2017 fördjupar sig Människor och tro i temat "himmel och helvete". Det handlar om musik, politik, konst och film och i studion sitter programledare Tithi Hahn.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Ny, öppnare islam i Saudiarabien? Tor 26 okt kl 14:03(45 min)

Saudiarabiens unga befolkning vill ha ett normalt liv, säger Mohammed bin Salman, kronprins i Saudiarabien. Då krävs en återgång till moderat islam, menar han.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".