Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.
Ett avsnitt från Klartext
Torsdag 30 september
Tor 30 sep 2010 kl 19:00
Programmet handlar om det här: Gravida kvinnor ska ha rätt att få sjukpenning, bestämde en svensk domstol. Den som har ett barn i magen kan få besvär på olika sätt. Kvinnan kan få ont i ryggen eller svårt... att sova. Om det blir så har kvinnan rätt att stanna hemma från jobbet och istället få pengar i bidrag, menar domstolen. Miljö-kämpen Nnimmo Bassey från Nigeria ska få Right Livelihood-priset. I hans hemland Nigeria i Afrika släpps det ut mycket olja i naturen. Oljan gör vattnet smutsigt och skadar marken så att det blir svårt för bönderna att odla där. Därför kämpar Nnimmo Bassey för att olje-bolagen ska städa upp efter sig. Funktionshindret ADHD kan vara medfött. Det visar en ny undersökning från Storbritannien. ADHD innebär att en person har svårt att sitta still och koncentrera sig. Särskilt besvärligt kan det vara för barn som går i skolan. En del har undrat om barnen med ADHD är dåligt uppfostrade. Men nu tror forskare alltså att det istället är något man ärver från sina föräldrar. Cyklisten Alberto Contador kan ha fuskat. Experter upptäckte att han hade ett förbjudet dopnings-medel i kroppen när han vann tävlingen "Tour de France" i somras . Invandrare i Luleå kan få lära sig att starta företag. Kursen handlar både om ekonomi och om det svenska språket.
Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Klartext

Tisdagens Klartext handlar om att Hudiksvall har fått priset Årets LSS-kommun för sitt arbete med personer med funktionsnedsättning.

Färdtjänstens chaufför tafsade på Kristina Mån 20 nov kl 18:55(5:00 min)

Chauffören var redan misstänkt för andra sexövergrepp, men fick ändå jobba kvar. Mattias Tarantino vann Funkisfestivalens deltävling i Solna. Skottlossning mitt i trafiken i Bromma.

Oscar fick skadestånd Fre 17 nov kl 18:55(5:00 min)

Skolpersonal tryckte förut ner Oscar i marken och därför får han nu pengar i skadestånd. Skådespelaren och sångaren Rikard Wolff. Barn med diagnoser är bra lekkamrater, enligt föreningen Attention.

Torsdagens Klartext handlar om att en man som heter Kaj Linna ska få pengar i skadestånd av staten för att han suttit oskyldigt dömd i fängelse. Han får fem miljoner, men kan senare få ännu mer.

En bebis och en kvinna dog i Tullinge Ons 15 nov kl 20:55(4:55 min)

Polisen ska undersöka om det som hände i Tullinge kan ha varit mord. Camilla berättar för en en myndighet om hur det är att leva med funktionsnedsättning.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".