Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Varför minns vi inte Kongo-Kinshasa?
Tor 30 sep 2010 kl 14:00
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Det räcker inte att man brinner för att befria kongoleser från belgiska rasister eller afghanskor från talibanernas burkor, man måste också utforma en strategi som är förankrad i verkligheten. - Per Gahrton

DEBATT: Sverige i Afghanistan

Per Gahrton om 60-talets svenska, fredsbevarande insats i Kongo – en militär insats som enligt Gahrton i bästa fall var meningslös, i sämsta direkt skadlig.

Inga Brandell om två nya reportageböcker från Iran: den franske sociologen Farhad Khosrokhavars Avoir vingt ans au pays des ayatollahs och den unge finländaren Henri Forss De säger att de känner Gud, men de ljuger. Två böcker av två män från olika generationer men som rest runt i samma land - Iran.

Litteratur:
Henri Forss: De säger att de känner Gud, men de ljuger, Söderströms 2010 
Farhad Khosrokhavars Avoir vingt ans au pays des ayatollahs, Robert Laffont 2010

Länk:
P3 Dokumentär: Kongo-krisen av Fredrik Johnsson
http://www. sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=1689117

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Litteraturen torkar våra tårar Tis 05 dec kl 13:04(8:05 min)

Alla människor behöver tröst någon gång i livet. Men får att få tröst, behövs det väl någon som ger den till en? Bibliotekarien Elisabeth Skog funderar på om litteraturen kan vara denna någon.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".