Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Etiska skäl för och emot ekonomisk tillväxt
Tis 28 sep 2010 kl 14:00
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.

Varaktig ekonomisk tillväxt är endast ett fenomen hos världens rikaste länder under de senaste tvåhundra åren. Nu förs en debatt runt om i Europa om vi ska fortsätta tro på och sträva efter tillväxt, och vad som skulle kunna vara alternativet.

Pernilla Ståhl har ringt upp två framstående ekonomer med diametralt olika åsikter om tillväxt; Peter Victor, forskare vid York University i Toronto och författare till boken Managing without Growth, som menar att länderna i västvärlden inte behöver mer tillväxt utan att befintliga resurser i stället skulle kunna fördelas mer jämlikt, och Benjamin Friedman, ekonom vid Harvard University i Boston och författare till The Moral Consequences of Economic Growth, som anser att det inte bara finns ekonomiska utan också etiska argument för tillväxt.
    – Det är sant att tillväxt till exempel orsakar miljöproblem, säger Friedman, men den viktiga frågan är vilket samhälle som förmår lösa och hantera sådana problem. Det är, menar han, ett samhälle med tillväxt.

Litteratur:
Peter Victor: Managing without Growth (Edward Elgar, 2008)
Benjamin Friedman: The Moral Consequences of Economic Growth (Knopf, 2005)

detta proggram sändes första gången 25 maj 2010.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Mår jorden verkligen bra av att ägas? Ons 15 nov kl 13:04(9:25 min)

"När vi ges individuellt ägande berövas vi samtidigt något som har med skönhet och njutning att göra". Författaren och journalisten Eva-Lotta Hultén om förhållandet till skog och mark.

Religiösa konstnärer reparerar världen Tis 14 nov kl 13:04(9:15 min)

Lider samtidskonsten av beröringsskräck när det gäller religion? Mårten Arndtzén åker till Israel och ser religiösa konstnärer bidra med perspektiv som en sekulär konstvärld riskerar att missa.

Med dödsboken som guide till livet Mån 13 nov kl 13:04(8:13 min)

De dödas bok – fornegyptiernas guide till livet efter detta är en manual för hur man ska bete sig både i det här livet och på tröskeln till nästa. Niklas Qvarnström följer med ner i underjorden.

Bitska hälsningar, Jane Austen Tor 09 nov kl 13:04(9:48 min)

Inte särskilt snäll, men ofta ganska rolig. Litteraturkritikern Annina Rabe har läst Jane Austens privata brev.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".