Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Hundpodden - Vår bästa vän
Hund i stan del 3 - Hundägarkörkortet
Mån 18 jan 2016 kl 04:00
I det sista avsnittet i serien om hund i stan diskuteras hundägarkörkort med 100Hundkoll. VBV-gänget möter även Therese Källman som presenterar en ny hundras i Sverige: Terrier brasileiro!

Lyssnaren Marie kommer in till studion och tar med sig Helen Gifting och Mats Thid från 100Hundkoll som, genom avtal med Södermalms-, Norrmalms och Hässelbys stadsdelsförvaltningar, utfärdar ett hundägarkörkort som visar att man som hundägare har koll på sin hund och vet hur man ska agera i olika situationer.

- Man kan säga att det är en light version av vardagslydnad där vi anpassar kurserna efter deltagarna. Det är mycket hundmöten som folk vill träna. Vi brukar även ta dit ägare med hundraser som har ett dåligt rykte, tex "kamphundar" för att visa att det inte är fel på hunden, säger Helen Gifting. 

Det centrala i diskussionerna om hundägarkörkortet brukar handla om att skapa lämpliga hundägare, men vad är egentligen definitionen av en lämplig hundägare? 

- Det går nog inte att svara på direkt, alla har sin egen åsikt där. Framförallt handlar det om att visa respekt för andra, säger Mats Thid.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Hundpodden - Vår bästa vän
Flyga med hund Mån 14 aug kl 04:00(40 min)

Hur flyger man med en hund? Den frågan svarar en specialist, flygplanslastare, veterinär och hundpsykolog på i säsongsavslutningen av Hundpodden Vår Bästa Vän.

Koppelaggression Mån 07 aug kl 04:00(30 min)

Varför förvandlas den lugna hunden till en skällande tok vid åsynen av en främmande hund? Hundpsykologen förklarar och svarar på lyssnarnas frågor.

Hundens roll i historien är försummad med tanke på hur mycket de betyder för oss människor, menar författaren Mats Carlbom som berättar om de betydelsefulla hundarna som påverkat världshistorien.

Apportträning till vardag och tävling Mån 24 jul kl 04:00(31 min)

Apportering är ett moment som hundägare borde lära sina hundar, menar poddens hundpsykolog. Hur lär man sin hund att på kommando hämta och lämna ett föremål?

Hundar iakttar oss ständigt och räknar med att vi ska avläsa de, men hur bra är hundägare egentligen på att tolka hundarnas signaler som de sänder ut? Etologen Ingrid Tapper förklarar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".