Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som öppnar arkiven och journalerna och hittar släkten.
Ett avsnitt från Släktband
Kvinnorna i prostitutionsarkiven
Sön 14 nov 2004 kl 12:00
Vid andra hälften av 1800-talet fram till början på 1900-talet reglementerade man prostitutionen i storstäderna för att få bukt med spridningen av syfilis. Man öppnade besiktningsbyråer dit de kvinor som... kallades måste gå för att undersökas. Man kollade i första hand om de hade sår som tydde på syfilis.

Listorna över kvinnorna finns i Poliskammarens i Göteborg, Stockholm och Malmö, arkiv.

Poliskammare har funnits i de större städerna i landet, förutom de tre nämnda också i tex Norrköping och Helsingborg. Deras arkiv innhåller en mängd saker som inte bara rör brottsbekämpningen. Det handlar till exempel om fylleriförseelser, men också utskänkningstillstånd, hanteringen av fångar och lösdrivare, offentliga tillställingar och olyckshändelser.

Utanför de stora städerna tog länsstyrelsen hand om dessa frågor.

Sekretess

Efter att ha hört om förra veckans man som dog i syfilis och veckans program om prostituerade kvinnor berättar Ted Roswall, ordförande i Sveriges Släktforskarförbund, vilka sekretessregeler som gäller när man letar i arkiven efter personer.

Hitta din släkt

Thord Bylund och Kathrine Flyborg guidar oss i konsten att släktforska. Varje vecka delar de med sig av sin kunskap i ämnet.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Släktband
Mån 23 jan kl 10:35(24 min)
Mån 16 jan kl 10:35(24 min)
Mån 09 jan kl 10:35(24 min)
Mån 02 jan kl 10:35(23 min)
Mån 26 dec 2016 kl 10:35(25 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".