Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Bakom billiga loppmarknadsfynd finns berättelser om folkliv, konsumtionshistoria och design.
Ett avsnitt från Loppmarknadsarkeologerna
Broderade förnumstigheter på väggen
Lör 20 feb 2016 kl 10:45
När började svenskarna pryda sina väggar med broderade bonader som spred förnumstiga budskap? Och varför hänger så få kvar på sin givna plats idag?

Våra loppmarknadsarkeologer Maja Åström och Tommie Jönsson gräver i textilhörnan och hittar bonader som man själv, utifrån en förtryckt mall, får fylla i med brodyr. Dessa prefabricerade handarbeten brukade säljas på postorder och var en succéprodukt under nästan hela 1900-talet. Men idag slumpas de bort på loppisar – färdiga, halvfärdiga eller som helt intakta brodyrkit.

Jane Fredlund är antikvitetsexpert och har intresserat sig särskilt för bonader och handarbeten. Hon guidar oss genom den broderade bonadens historia, som började i en brodyrvåg som svepte över borgarhemmens kvinnor på 1800-talet och sedan spred sig till folket med hjälp av framgånsrika postorderföretag. Längs vägen förändrades även budskapen från fosterländska brösttoner till mer jordnära och sedelärande ord om arbetsmoral, gudfruktan, kärlek och värdet av att äga sitt eget hem. Idag är det kanske få som vill ha broderade pekpinnar på väggen – men på sin tid fyllde de en funktion som budskapsspridare över ett folk på vandring mot moderniteten.

Loppmarknadsarkeologerna görs av produktionsbolaget Rundfunk Media för Sveriges Radio.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Loppmarknadsarkeologerna
Loppmarknadsarkeologerna
Lör 27 maj kl 08:50(9:34 min)
Loppmarknadsarkeologerna
Lör 20 maj kl 08:50(9:27 min)
Loppmarknadsarkeologerna
Lör 13 maj kl 08:50(9:35 min)
Loppmarknadsarkeologerna
Lör 06 maj kl 08:50(9:41 min)
Loppmarknadsarkeologerna
Lör 29 apr kl 08:50(9:52 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".