Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd för finsmakare. Birgitta Tollan gör envisa och kärleksfulla radioundersökningar av musik och liv...
Ett avsnitt från Tollans musikaliska
Eartha Kitt fördömdes av både vita och svarta
Tis 16 feb 2016 kl 16:00
Om Eartha Kitt, kattkvinnan som gick i exil. Med gaytenor Rickard Söderberg, tonsättarna Renée Baker och Yvette Jackson. Tredje delen av "När vinden vänder".

Birgitta Tollans programserie "När vinden vänder" handlar om människor som lyckades förverkliga sig och sina musikaliska drömmar ”mot alla odds”.

Medverkar gör operasångaren och opinionsbildaren Rickard Söderberg från Malmö, dirigenten och tonsättaren Renée Baker från Chicago och ljudkonstnären Yvette Jackson från San Diego.

Citat direkt från Eartha Kitt, som skrev fyra självbiografier:

Jag är inte kall, bara litet avdomnad ibland och det beror på min barndom.

Jag har ingen ras, trosbekännelse eller färg. Jag tillhör alla!

Ett av mina motton är att inte vara rädd för mig själv, mina tankar eller mina åsikter.

Mitt liv kan summeras i sex ord: Rejected, ejected, dejected, used, accused, abused – Avvisad, utstött, nedslagen, begagnad, utpekad, skymfad.

Eartha Kitt föds som Eartha Mae Keith 1927. Hennes efternamn är en förkortning av kitten, kattunge, och hennes signum är ett speciellt kurrande läte.

Eartha Kitt växer upp under eländiga förhållanden på en bomullsplantage i en liten stad som hette North i South Carolina, i den amerikanska södern. Förmodligen är hon resultatet av en våldtäkt. Hennes mor Anna Mae är en mix av afroamerikansk och Cherokee-indiansk härkomst. Fadern är okänd för henne, förmodligen en vit farmare. Modern döper henne Eartha – av jord - eftersom bomullsskörden är bra det året hon föds.

När hon är 71 år gammal vänder vinden för Eartha Kitt då hon får reda på sin exakta födelsedatum. Hon sätter igång en rättsprocess för att få namnet på sin biologiske far. Myndigheterna målar dock över faderns namn med svart färg på födelseattesten och förvägrar på så sätt Eartha Kitt att få kännedom om honom. Dottern Kitt Shapiroskriver senare: ”De skyddade den vite mannen. De hade aldrig gått igenom allt detta besvär för att skydda en svart man”.

Kitt Shapiro skriver också: ”Att 1927 i amerikanska Södern vara en ljushudad person bland svarta, var lika fasansfullt som att vara svart bland vita. Eartha kallades ”den gula flickan” och ansågs, fastän hon bara var ett barn, för att tro att hon var förmer än andra. Eartha missbrukades, hon skymfades och blev kränkt och misshandlad både psykiskt och fysiskt.”

När Eartha Kitt är 8 år vänder vinden för henne, kanske för första gången: modern gifter sig och styvfadern förbjuder Eartha att leva tillsammans med dem eftersom hon är bi racial, alltså av s k blandras. Hon blir omhändertagen av en moster Rosa, vars släktingar dock fortsätter skymfningarna och tvingar barnet Eartha att arbeta på bomullsfälten. Kort därefter avlider Earthas mamma - modern blir dödligt förgiftad.

- Åh, jag måste vara försiktig här, förklarar afroamerikanska dirigenten och tonsättarenReneé Baker från Chicago i programmet. Det där med identiteter och att vara sprungen ur två s k raser är fortfarande ett känsligt ämne i USA. Om Eartha Kitt hade varit ljusare, och kunnat passerat som vit, så hade hon kanske haft ett annorlunda liv. Men Eartha var inte vit nog och hade negroida drag. Jag är säker på att Eartha Kitt bar på en osäkerhet eftersom hon inte blev fullt accepterad i något läger, anser Renée Baker.

-I USA bestämmer lagen att du skall kategoriseras som svart om du har en enda droppe svart blod i dig. Sanningen är ju att ingen av oss är oblandad. Vad är en ren svart person, vad är en total afroamerikansk människa? De flesta kände inte till att Eartha Kitt var av s k blandras, eftersom svarta människor finns i många olika schatteringar, förklarar Renée Baker

Ljudkonstnären från San Diego, Yvette Jackson, ser intervjuer med Eartha Kitt på YouTube och blir nyfiken på henne.

- Eartha Kitt är originell och gåtfull, säger hon. Hennes unika sätt att kommunicera med rösten, där rytmiken går sin egen väg, hindrar inte att hon framstår som en operadiva.

- Jag ser in i hennes fantastiska ögon och hör henne säga väl avvägda ord. Och tänker: vad är det som pågår inom henne? Vilka erfarenheter har lett henne hit? Vad är upphovet till hennes mystik? frågar sig Yvette Jackson, som fascineras av starka, svarta kvinnor som inte är konforma, utan sig själva. Eartha Kitts frimodighet attraherar henne och påminner henne om artisten Grace Jones.

Under större delen av 1950- och 60-talen varvar Eartha Kitt jazz- och nattklubbsuppträdanden med filmroller och tv-underhållning. Hon spelar till exempelCat Woman i Läderlappen, uppträder i ett hundratal länder och sjunger på ett tiotal språk, bl a svenska.

I Sverige medverkar Eartha Kitt 1962 i tv-programmet Kaskad, producerad av Åke Falck. Det belönas med Guldrosen i Montreux, som bästa underhållningsprogram.

1968 blir Eartha Kitt svartlistad i USA efter en alltför frispråkig kritik mot Vietnamkriget. Hon går i exil och lever under tio år i Paris och i London. Vinden vänder igen och i Europa växer hon som artist och i sin integritet.

Hemma i USA är det de homosexuella och transsexuella männen som håller Eartha Kitts repertoar vid liv. De köper hennes skivor och mimar till dem på scenerna.

Själv förespråkar Eartha Kitt mycket tidigt samkönade äktenskap och hon ger stödkonserter för organisationer som arbetar med HIV/AIDS-frågor. Hon blir även Unicefs taleskvinna för utnyttjade barn.

En svensk opinionsbildare i HBTQ-frågor är operasångaren Rickard Söderberg. För honom är Eartha Kitt en stor inspirationskälla.

- För henne var det självklart att fylla sitt artister med mening och budskap. Musiken var en plattform för att förändra världen. Eartha Kitt är fullständigt respektlös vad gäller rytm och ton. Hon använder hela röstens register, lågt som högt, och rör sig obehindrat mellan de olika rösterna. Hennes röst ryter och smeker. Ett helt gränslöst musicerande, säger Rickard Söderberg, vars favoritlåtar är C'est si bon och C'est Magnifique.

- Vi kan utan tvekan jämföra Eartha Kitt med operasångerskan Maria Callas. De två förändrade sina egna genrer med viljan att gestalta på eget sätt. Många gånger tycker jag Eartha Kitt rent vokalt låter vackrare än Callas gjorde på den gamla tiden. Det får vi bara acceptera. Det är ingen värdering i det. Det är bara så som det är, anser Rickard Söderberg.

Många av Eartha Kitts singlar från 50- och 60-talet är djupt sexistiska då hon är tvungen ställa upp på bilder att ligga på golvet på en djurhud med en påk i handen. Typisk rubrik är Sexy brunettes in hi fi.

- Bilderna är vidriga, säger Rickard Söderberg. Eartha Kitt blev exotiserad, som om hon vore ett freak. På den här tiden gjorde man det grövre än idag. Hon hade inte lika många val som andra artister på den tiden. Vi upplever dock inte Eartha Kitt som offer. Även om hon stoppas in i en speciell roll i en väldigt könsmaktsordnad miljö, så står hon stark på ett besynnerligt och fantastiskt sätt, anser Rickard Söderberg.

1974 vänder vinden igen för Eartha Kitt. Det blir en triumfartade hemkomst från Paris tillBroadway i New York. Hon kallas nu Amerikas Älskarinna och säger själv: A man has always wanted to lay me down but he never wanted to pick me up – Män vill alltid lägga ner mig men aldrig lyfta upp mig.

Eartha Kitt vinner flera Emmy- och Tony-priser. Hon gör succé med diskolåten Where is My Man som ger henne en guldskiva. Hennes första. Och hösten 2006 är hon med i off-Broadway-musikalen Mimi le Duck.

I recensionen i New York Times står att läsa: “I föreställningen finns det endast en karaktär som är värd att nämnas: en biroll som lysande spelas av Eartha Kitt, två månader innan hon skall fylla 80 år!”

Eartha Kitt diagnostiseras med tjocktarmscancer. Den sista tiden arbetar hon aktivt tillsammans med  dottern Kitt Shapiro för att sprida kunskap om sjukdomen. De trycker upp blå band med texten Colon Cancer Awareness – Se upp för tjocktarmscancer. Eartha Kitt är en aktivist in i det sista!

Eartha Kitt dör juldagen 2008, 81 år gammal. Radiostationer över hela världen spelar då hennes anti-julsång Santa Baby.


Låtlista:

12:03
 Billie Holiday, Harry Edison, Ben Webster, Jimmy Rowles, Barney Kessel, Red Mitchell, Alvin Stoller - Body And Soul


 Album: Holiday For Lovers 
Kompositör: Johnny Green 
Bolag: VERVE 

12:05 
Eartha Kitt - C'Mon A My House 


Album: C'Mon A My House 
Kompositör: Ross Bagdasarian, William Saroyan 
Bolag: SUBURBAN SQUIRE 
12:06
 Eartha Kitt, Henri René - Thursday's Child


 Album: Just An Old Fashioned Girl 
Kompositör: Elisse Boyd, Murray Grand 
Bolag: ARIOLA EXPRESS 
12:08 
Eartha Kitt, Danny James - The Blues


 Album: Eartha Kitt Live On Broadway 
Kompositör: Duke Ellington 
Bolag: CHANT DU MONDE 


             


12:10
 Eartha Kitt - My Heart Belongs To Daddy 


Album: My Greatest Songs 
Kompositör: Cole Porter 
Bolag: RCA 
12:18 
Eartha Kitt - Oh John Please Don'T Kiss Me


 Album: Oh John Please Don'T Kiss Me 
Kompositör: Fred Ebb, Phil Springer 
Bolag: HHH LICENSING 
12:23 
Grace Jones - Walking In The Rain


 Album: Private Life: The Compass Point Sessions (2) 
Kompositör: Harry Vanda, George Young 
Bolag: ISLAND 
12:25 
Eartha Kitt, Danny James - I Want To Be Evil


 Album: Eartha Kitt Live On Broadway 
Kompositör: Lester Judson, Raymond Taylor 
Bolag: CHANT DU MONDE 
12:27
 Eartha Kitt, Sanford Gold, Egon Kjerrman - Rosenkyssar 


Album: Minns Vårt 50-Tal 
Kompositör: Åke Gerhard 
Bolag: EMI 
12:29
 Eartha Kitt - Just An Old-Fashioned Girl


 Album: My Greatest Songs 
Kompositör: Marv Fisher 
Bolag: RCA 
 
12:32 
Rickard Söderberg - Juditha Triumphans Devicta Holofernis Barbarie: Nr 27 Del 2, "Armatae Face"


 Album: Castrato Arias 
Kompositör: Antonio Vivaldi 
Bolag: RICKARD SÖDERBERG 
12:35 
Eartha Kitt - C'Est Si Bon


 Album: Something's Gotta Give 
Kompositör: Henri Betti 
Bolag: COLUMBIA 

12:39 
Eartha Kitt, Tony Osborne - C'Est Magnifique


 Album: C'Est Magnifique 
Kompositör: Cole Porter 
Bolag: COLUMBIA 

12:44 
Eartha Kitt, Bronski Beat - My Discarded Men 


Album: I'M Still Here 
Kompositör: Steve Bronski, Eartha Kitt 
Bolag: ARIOLA 

12:47 
Maria Callas, Georges Pretre, Franska Radions Nationalorkester (Paris) - Carmen: Nr 5, Akt 1, "L'Amour Est Un Oiseau Rebelle" 


Album: La Divina 
Kompositör: Georges Bizet 
Bolag: EMI 
12:50 
Eartha Kitt, Danny James - Uska Dara


 Album: Eartha Kitt Live On Broadway 
Kompositör: Trad Från Turkiet 
Bolag: CHANT DU MONDE 
12:54 
Eartha Kitt - Where Is My Man


 Album: Where Is My Man 
Kompositör: Jacques Morali, Bruce Vilanch, Fred Zarr 
Bolag: MEGA 
12:56 
Eartha Kitt - Santa Baby Album: Driving Miss Daisy Kompositör: Joan Javits, Philip Springer, Tony Springer Bolag: VARESE SARABANDE


Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Tollans musikaliska
Tollans musikaliska
Tis 15 aug kl 16:00(40 min)
Tollans musikaliska
Tis 08 aug kl 16:00(39 min)
Tollans musikaliska
Tis 01 aug kl 16:00(38 min)
Tollans musikaliska
Tis 25 jul kl 16:00(37 min)
Tollans musikaliska
Tis 18 jul kl 16:00(35 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".