Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Hur ser framtidens TV-drama ut? Och temat moderskap blir som en egen liten festival på Göteborg filmfestival
Fre 05 feb 2016 kl 13:03
P1 Kultur med Roger Wilson från Göteborg filmfestival. Hur ser framtiden för tv-dramat ut? Dessutom: Nina Asarnoj hittar en festival i festivalen med tema moderskap.

Här hittar du alla våra inslag från Göteborg filmfestival

Det är med viss oro som film och tv-branschen ser på framtiden. Tv-branschen hotas av nättjänster som Netflix och Amazon, och det produceras numera så mycket högkvalitativa dramaserier att publiken inte längre hinner med att se på allt.

På bio blir det färre och färre filmer som står för en allt större del av intäkterna, medan de små och mellanstora titlarna slås ut. Dvd-branchen är utraderad, medan illegala streamingtjänster fortfarande lurar branschen på intäkter.

Ja, undergångsvisionerna är många när man lyssnar på branschfolk. Men som en hjälp att orientera sig i utvecklingen så finns Nostradamusrapporten - en omvärldsanalys och framtidsprognos som i år för tredje gången presenterades på Göteborgs filmfestivals branschdagar för tv-dramatik.

Författare till rapporten är Johanna Koljonen, författare, programledare och - nu senast dramatiker, som gästade P1 Kultur.

Men programledaren Roger Wilson gör även en egen "Nostradamusutredning"  genom att samla en trio film- och tv-arbetare för att sia om framtiden för tv: Josefin Tengblad, dramachef TV4, Andrea Östlund, regissör för bland annat "30 grader i februari" och lärare i filmisk gestaltning på Valand konstakademi, och Madeleine Ekman, vd för Zentropa Sverige.

Dessutom: Nina Asarnoj hittar en festival i festivalen med tema moderskap.

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Roger Wilson här


Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Att bli refuserad eller att bli publicerad. För de flesta som skriver har den gränsen en närmast magisk kraft. Richard Dinter undersöker vad det betyder att bli avvisad som författare.

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".