Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2010. Vi följer en bit av en livsresa och får veta förutsättningar och konsekvenser i ett antal...
Ett avsnitt från Paradox
Folkhemmet på gatan
Tis 03 aug 2010 kl 14:30
Pulverstaden, det har Västerås kallats för i flera år. Kriminaliteten växer och allt fler ungdomar ger sig in på den kriminella banan. Projektet Vallby Unit består av ungdomar som tröttnat på den stämpel... som staden har och har bestämt sig för att sudda ut den. I Enskede dalen kämpar Muhammed Naim och Magnus Lundgren i sin ende för att skapa utrymme för nytt hopp och syselsättning för sina kamrater där.

Vallby Unit startades av Fuat karacan och Josua Kwiek som själva har ett kriminellt förflutet. De är trötta på pulverstaden och vill återuprätta ryktet för västerås och sitt område Vallby. Killarna är trötta på sitt förflutna. Att alltid känna sig utanför, otrygga och utnyttjade var en del av deras vardag förr. Nu vill de istället göra något nyttigt av sina liv och har därför bestämt sig för att uppfylla sina drömmar. Fuat och Josua har startat projektet för att hjälpa sina vänner och de unga i sitt område.

De unga i Enskededalen känner sig utanför, de tror inte på sig själva och tror inte att de kan. Naim och Magnus är trötta på det och därför startar de en verkstad för att ge hopp till dem unga i Enskededalen. Verkstaden kommer att kallas Dalens egen cykelverkstad och ska drivas av de unga själva. Magnus och Naim hoppas kunna få igång verkstaden innan vintern detta år. De har jobbat för detta i två år nu.

-Av de tio ungdomarna som är med i det här projektet ser jag att två stannar kvar på heltid och åtta går ut och gör något eget. De blir samhällsentreprenörer, säger Naim

Men det är inte alltid lätt att skapa något nytt, speciellt inte om man dessutom är annorlunda.

-Det svåraste har varit att förstå sig på kulturen i allt detta. De ser glada ut, nickar och visar entusiasm när vi är på möten men sen blir det ingenting i alla fall. Vi behöver inte uppmuntran vi behöver riktig hjälp, resurser, säger Magnus.

Vad händer när hoppen är borta? När livet förändras? När man börjar inse? Vi som vill in handlar om unga människor med helt olika liv och helt olika bakgrunder. Ingen är likadan men alla har något gemensamt. De tar makten i sina egna händer.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Paradox
Paradox
Tis 17 aug 2010 kl 14:30(27 min)
Paradox
Tis 10 aug 2010 kl 14:30(27 min)
Paradox
Tis 03 aug 2010 kl 14:30(27 min)
Paradox
Tis 27 jul 2010 kl 14:30(27 min)
Paradox
Sön 14 jun 2009 kl 12:00(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".