Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1.
Ett avsnitt från P1 Specialprogram
Svenska preppers
Mån 28 mar 2016 kl 16:03
Krig, klimatkatastrof eller zombieapokalyps - i väntan på jordens undergång förbereder sig svenska preppers genom att lagra vatten, mat och medicin.

Förr ansågs människor som bunkrade konserver och fotogen inför världens undergång som udda och konstiga, men sedan några år tillbaka har så kallade preppers blivit allt vanligare. MSB uppmanar oss medborgare att ha mat och vatten hemma så att vi kan klara oss själva i minst tre dygn vid till exempel ett större elavbrott, och många har också ett lager av batterier och stearinljus hemma. En riktig prepper går dock betydligt längre. I en liten stad i Mellansverige bor Andreas Karlsson. I källaren har han lagrat mat, vatten, bränsle och medicin som gör att han kan klara sig själv många månader i sträck om samhället skulle kollapsa. Han har skaffat gasmasker till alla i familjen och har nyligen också börjat experimentera med att konservera kött.

Intresset för prepping växer och det har blivit högsta mode att inte lita på staten. Ryssland rustar, terrorattentaten kommer allt närmare och över oss alla hänger ständigt klimathotet. Samtidigt har Sverige monterat ned både civilförsvar och det militära försvaret, beredskapslagren har skrotats och samhället är på många sätt mer sårbart än någonsin. Journalisten Patrik Oksanen har nyligen startat en podd som heter Podd72 och som bland annat handlar om prepping och krisberedskap, och han ser preppern som en person som tar personligt ansvar att inte ligga andra till last om det skulle inträffa en kris.

Samtidigt finns det också en slags undergångsstämning i kulturen med katastroffilmer och zombieserier på tv. Ledarskribenten Patrik Kronqvist ser den växande preppersrörelsen som en reaktion mot vår tids urbaniserade och specialiserade ideal, där preppern står för gamla tiders praktiska kunnande - en riktig prepper ska kunna klara gamla färdigheter som att jaga, bygga vindskydd och göra upp eld.

I programmet medverkar också Misse Wester som är doktor i psykologi och forskare i risk- och kriskommunikation vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, Maria Solevid som är statsvetare och undersökningsledare på SOM-institutet vid Göteborgs universitet, och Fredrik Qvarnström som driver Överlevnadsbutiken, en webbutik som säljer allt från sjukvårdsmaterial och gasmasker till vattenreningsutrustning och nödmat.

Programledare är Urban Björstadius och programmet produceras av Produktionsbolaget Prata AB.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Specialprogram
Om Nobelpris, vetenskap och film Sön 10 dec kl 15:03(102 min)

Under Nobeldagen den 10 december sänder Vetenskapsradion och Kulturradion direkt från Kulturhuset. I år handlar sändningen om film och feminism  – förutom vetenskap, fred och litteratur.

Livet på nätet Fre 08 dec kl 03:02(58 min)

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1.

Svenska preppers Fre 01 dec kl 03:02(43 min)

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1.

Vår far var inte nazist Fre 24 nov kl 03:02(43 min)

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1.

När byn blev granskog Fre 17 nov kl 03:02(48 min)

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".