Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Så skulle ett samband mellan zikavirus och fosterskadan mikrocefali kunna förklaras
Fre 01 apr 2016 kl 14:03
Kan vi vara en möjlig förklaring på spåren för hur zikaviruset skulle kunna orsaka fosterskadan mikrocefali? Ny forskning pekar ut särskilt känsliga nervceller.

Världshälsoorganisationen WHO har nu sagt att det är högst sannolikt att det finns ett samband mellan det myggspridna zikaviruset och fosterskadan mikrocefali. Mikrocefali innebär att barn föds med onormalt små hjärnor och huvuden, vilket har hänt i bland annat Brasilien. 

Det här är det starkaste uttalandet hittills från WHO om zikaviruset, och bland annat har forskare sett att viruset finns i hjärnceller hos dödfödda och aborterade foster.

Men nu i veckan kom det också studier där forskare bland annat har upptäckt vilka nervceller som verkar vara extra sårbara för Zikaviruset. Det skulle alltså kunna förklara hur viruset kan orsaka mikrocefali även om det fortfarande bara handlar om ett misstänkt samband.

 – Det som är framsteget här är att det inte är de mogna nervcellerna, utan det är en slags stamceller som är mest mottagliga för viruset. Det kan förklara varför fostren drabbas i sin utveckling av nervsystemet, säger Tomas Bergström som är professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg,

Det handlar också om att säkerheten och integriteten för alla som har en mobiltelefon efter att FBI lyckats låsa upp en telefon som tillhört en man som skjutit ihjäl flera personer i USA.

Sedan är det dags för aprilskämt igen. Samhällsvetaren och ingenjören Olle Hagman har skrivit en bok om vad aprilskämten kan lära oss om förhållandet mellan teknik och samhälle genom historien.

Programledare är Sara Sällström

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 16 jun kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 23 jun kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 09 jun kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 02 jun kl 14:03(45 min)
Vetenskapsradions veckomagasin
Fre 26 maj kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".