Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Kokboksreklam i Ekot och långkok på fel i GP
Lör 02 apr 2016 kl 11:03
Varför får Ekots reporter utnyttja SR:s trovärdighet för att sälja sin kokbok? Faktafel i GP-krönika om kopplingen mellan islam och terrordåd i Europa. Källornas makt om gatubarnen på Sergels Torg.

Ekots reporter på dubbla stolar
Sveriges Radio är den aktör i samhället som allmänheten har högst förtroende för. Ett förtroendet som är av yttersta vikt inte minst för nyhetsredaktionen Ekot. Du och jag och alla andra betalar ju vår Radio-licens just för att få nyheter från en redaktion som ska stå helt fri från kommersiella och politiska intressen.

Men i samband med Ekots rapportering om en nyutgiven bok om miljö, mat och hälsa var det många lyssnare som undrade hur det egentligen stod till med det här kommersiella oberoendet.

För bokens författare Daniel Öhman har inte bara uppdrag från ett stort bokförlag, han är också anställd som grävande reporter på just radions nyhetsredaktion – Ekot.

Låt oss kalla det här reportaget Ekomat och Ekot-nyheter, alltså en Ekoreporter på dubbla stolar. Reporter Johan Cedersjö.

Fullt med faktafel i GP-kolumn om islam och terror
Den publicerades på påskafton. Sen rättades den, sen rättades den igen och sen igen och slutligen, vem vet, fick den rättas en gång till.

Gästkolumnen på Göteborgspostens ledarsida för en vecka sedan har rört upp starka känslor.

Texten hade rubriken “vi måste tala om islam” och det var författaren och krönikören Ann Heberlein som skrivit. Med hjälp av statistik som hon tolkade fel drev hon på hårt med sin tes om att den islamistiska terrorismen har ökat i Europa.

Men vad stämmer egentligen här? Vår reporter Karin Hållsten har i veckan försökt hänga med i alla turer i det här långkoket.

Källornas makt i att förklara situationen på Sergels Torg
Under vintern och våren har det rapporterats mycket om kriminella marockanska gatubarn i området kring Sergels Torg i centrala Stockholm.

Vi här på Medierna har dykt ner i två nyhetsartiklar om just den här platsen. Två artiklar där helt olika bilder av situationen målas upp för tittarna, lyssnarna och läsarna.

SVT Stockholm alarmerade om att polisen som jobbar där går på knäna. Sveriges Radios P4 Stockholm hade några veckor senare tagit fram statistik och konstaterade att brottsligheten just här är oförändrad.

Vad beror det här på? Hur ensidigt kan man berätta om den här komplexa verkligheten utan att vinkla och förenkla för mycket?

Reporter är Jonna Westin.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna
Medierna
Medierna
Lör 16 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 09 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 02 sep kl 11:03(35 min)
Medierna
Lör 26 aug kl 11:03(35 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".