Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Kampen om kunskapens borg
Tor 31 mar 2016 kl 12:10
På senare tid har det stormat kring universitetet. Ska det ledas gemensamt av forskarna som det gjort sedan medeltiden, eller ska universitetet styras mer som ett företag med tydlig chefsstruktur?

Frågan om universitetets ledning har inte minst blivit aktuellt i och med Karolinska institutets hantering av Macchiarini-skandalen, med både forskningsfusk och inopererade luftstrupar i plast, som troligen påskyndat två personers död.

– I ett kollegialt fungerande system hade detta inte inträffat, säger Shirin Ahlbäck Öberg forskare vid Uppsala universitet.

Båda ledningsformerna måste finnas tillsammans och kombineras, menar Kåre Bremer författare till rapporten "Utvecklad ledning av universitet och högskolor".

– Att bara kasta sig över den här tragiska affären och skylla på styret kan man inte alls göra, det är för komplicerat, säger han.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".