Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Brasiliansk klasskamp i Den andra mamman
Mån 07 mar 2016 kl 10:03
Den brasilianska filmen Den andra mamman väckte stor uppmärksamhet i hemlandet för sin osminkade skildring av klasskillnader, nannys och moderskap. Nina Asarnoj har träffat regissören Anna Muylaert.

Hushållerskan Vals studiebegåvade dotter Jessica hinner knappt in i huset där hennes mamma jobbar innan hon börjar bryta mot reglerna. Hon ber att få sova i gästrummet, hon äter den bortskämde sonen Fabinhos favoritglass direkt ur paketet och blir visserligen knuffad ner i poolen, men ändå, bara att hennes arbetarklassceller cirkulerar i klorvattnet får husets härskarinna Barbara att omedelbart begära tömning och rengöring av poolen.

Bara att låta en hushållerskas dotter bete sig som om hon hade samma värde som sin mammas arbetsgivare, var alltså tillräckligt för att väcka debatt i Brasilien. Men Anna Muylert är van att bryta mot tabun. Hon tillhör själv den övre medelklassen och när hon väntade sitt första barn chockade hon sin omgivning med att vilja ta hand om barnet själv. Annars är det självklart för alla som har råd i Brasilien att anställa en nanny. Anna Muylaert berättar om en kvinna som till och med tog med sig nannyn in på förlossningen, så att hon kunde ta emot det nyfödda barnet direkt efter att det lämnat moderns kropp.

Och både i filmen och i verklighetens Brasilien, är det nannyn som barnet har sin närmaste och mest kärleksfulla relation till. Det är den svarta modern som visar känslor, och den vita är kall, säger Anna Muylaert.I Den andra mamman överger hushållerskan Val sin egen dotter Jessica för att i stället ta hand om lille Fabinho, en ljushyad medelklassprins. Det är till Val han går för att få tröst och kramar, inte till sin mediedrottning till mamma. Hon sitter antingen klistrad på en träningscykel eller pratar heminredning i TV.

Ja, den här filmen är ganska övertydlig, men i Brasilien har Den andra mamman väckt enorm debatt. Att avslöja dessa klassbundna mekanismer, det gör man bara inte. Men Anna Muylaert ställde kameran i köket och valde konsekvent hushållerskans perspektiv och det blev löjligt tydligt hur pappan i familjen inte ens orkar resa sig från stolen för att hämta en läsk. Eller hur Val inte ens stoppat tån i poolen efter femton år i familjen. Men de som reagerat starkast på filmen är kanske den yngre generation arbetarklassbarn, som likhet med Vals dotter Jessica, nu fått möjlighet att studera på universitetet. För det är därför hon besöker sin mamma. Jessica ska söka till en arkitektutbildning.

Anna Muylaert berättar att Jessica, som hon trodde bara var en rollfigur, finns i verkligheten. Hon har mött mängder med Jessicas i samband med att hon varit ute och visat filmen. Unga kvinnliga studenter har storgråtande och skakande i hela kroppen berättat för Anna att de ÄR Jessica, att de delar hennes erfarenhet. Att de precis som hon har fått möjlighet att studera, trots att de har arbetarbakgrund. För efter hundratals år med överklassen vid makten i Brasilien, skedde en förändring 2003 när president Luiz Lula da Silva blev president. Han kom själv från en fattig by på landet och gjorde det möjligt för arbetarklassens barn att studera. För ännu mer förbjudet än att bada i överklassens swimmingpools är det att gå på universitetet, berättar Anna Muylaert.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Finlands 100 år av självständighet Ons 06 dec kl 15:00(35 min)

Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Just nu pågår en konstfestivalen Pacific Standard Time Los Angeles- Latinamerica - flera hundra utställningar i ett försök att mötas över en gräns som just nu är tydligare markerad än någonsin.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".