Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Radioveteranen Kerstin Berggren samtalar med gäster från alla grenar på kulturträdet. Gästerna är verksamma...
Ett avsnitt från Spotlight med Kerstin Berggren
Thomas Andersson: Spelman med ordet i sin makt
Ons 13 apr 2016 kl 06:00
Det är den folkliga musikkonsten och fiolen som är hans ärende på scenen - spelmannen och berättaren Thomas Andersson, som räddat mycket av den västerbottniska musiktraditionen.

-Folkkulturen i Sverige har ju en tendens att alltid hamna litet vid sidan av, säger Thomas Andersson, spelmannen från Västerbotten som också är muntlig berättare, musiker och violinpedagog. Han har betytt väldigt mycket för berättarkonsten, folkmusiken och danstraditionerna - framför allt kanske i Västerbotten men även i övriga landet. För Thomas Andersson står det musikaliska kulturarvet verkligen i centrum.

 Han var med och startade gruppen Burträskara och bland hans berättarföreställningar finns t ex  Om lappspelmannens sorgeliga död, Flickorna från Fagertjörn, Finnforsrövarna, 1809 i kärlek och krig , Vittras polska och I en sal på lasarettet.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Spotlight med Kerstin Berggren
Tio minuter med Tilde Björfors Lör 18 mar kl 10:45(9:31 min)

I Spotlight berättar Tilde Björfors om hur det är att ständigt arbeta med att överskrida gränser och försöka göra det omöjliga möjligt.

Tio minuter med John Akomfrah Lör 11 mar kl 10:45(9:08 min)

Den brittiske konstnären John Akomfrah fick nyligen årets Artes Mundi-pris på 40 000 pund. Hans suggestiva verk Vertigo Sea om havet som hot och hopp gjorde stort intryck på Venedigbiennalen 2015.

Regissören och manusförfattaren Peder Bjurman arbetar med scenkonst i gränslandet mellan teater, text och bild. Nu är han aktuell med scenkonstverket The Cloud Machine, med Leif Jordansson.

Tio minuter med Anne Sofie von Otter Lör 25 feb kl 10:45(9:32 min)

I en liten stuga i Minnesota, USA, skapade vår svenska mezzo-sopranstjärna Anne Sofie von Otter gränsöverskridande musik med amerikanska stråkkvartetten Brooklyn Rider.

Tio minuter med Ralph Fiennes Lör 18 feb kl 10:45(9:19 min)

Många känner honom som Harry Potters ärkefiende Lord Voldemort. Skådespelaren Ralph Fiennes har också en annan skurk på meritlistan - Shakespeares Richard III.

Upptäck avsnitt från programmet Spotlight med Kerstin Berggren

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".