Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Håller historien på att skrivas om i Polen och Ungern?
Mån 07 mar 2016 kl 16:05
På sistone har vi fått alltfler exempel på hur historieskrivningen i många gamla öststater kommit att ifrågasättas. Samtal med bland andra översättaren Daniel Gustafsson och professor Peter Aronsson.

P1 Kultur tar sig an historieskrivning och historiebruk. I Polen riskerar till exempel historieprofessorn Jan Gross att bli av med offentliga utmärkelser som han tilldelats för sin forskningsgärning. Gross pekade på brott som polacker begick mot judar i landet under andra världskriget. Och det är bild av den polska historien som blir allt mindre populär.

Går vi vidare till Ungern kunde vi, här i Sveriges Radio häromveckan, höra hur historielärare protesterade mot vad de uppfattade som statligt sanktionerade historieförfalskningar som de skulle lära ut till eleverna.

Vi har också kunnat läsa hur Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent träffade en historieprofessor i Kiev i Ukraina och anklagades för att vara en provokatör när hon hade frågor om de nya antikommunistlagarna i Ukraina.

Är det så att det kan vara dags att skriva om historien på goda grunder, eller är allt detta praktexempel på en ny farsot, där regeringar använder historien och kulturen för att tjäna sina egna syften?

P1 Kulturs programledare Måns Hirschfeldt diskuterar med Sveriges Radios Helsingfors- och Polenkorrespondent Thella Johnson, översättaren Daniel Gustafsson och Peter Aronsson professor i historia med historiebruk som specialitet.

Extraläsning och lyssning:

Peter Aronssons Eunamusprojekt

En artikel ur Svenska Dagbladet av Peter Aronsson: Ukraina hämtar kraft ur infekterad historia

Daniel Gustafsson om Ungern ur Tvärdrag: Skräckexemplet Ungern

Polenspecial från Konflikt i P1 där Thella Johnson deltog

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".