Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Festmusik från Sverige och världen – musiken från 2015 års Folk och Världsmusikgala!
Tis 29 mar 2016 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Fjolårets Folk och Världsmusikgala i Berwaldhallen i Stockholm blev en stor musikalisk fest med det bästa från landets folk och världsmusikscener.

Lyssna på all musik igen från förra året som uppladdning inför årets Folk och Världsmusikgala som P2 Live direktsänder från Västerås Konserthus 2 april.

Vi hör värmländska Västanå Teater – ”Den lilla teatern med de stora ambitionerna” - med musiker, dansare och recitatör; Lyöstraini där Lena Willemark sjunger på älvdalsmål men där musiken tar avstamp i klassisk japansk musik med spel på koto av Karin Nakagawa och därtill Anders Jormins spel på kontrabas.

Här hörs Ramy Essam som 2011 samlades tiotusentals människor på Tahrirtorget i Kairo för att protestera mot diktatorn Mubarak.

Så den samiska multikonstnären och aktivisten Maxida Märak som förenar jojk med hiphop tillsammans med elektronikamusikern och slagverkaren Robin Cohrane.

Så mångsidige Stefan Sundström som i sina visor för vidare arvet från Bellman, Taube och Cornelis i ett par egna sånger.

Semmy Stahlhammer är den klassiske violinisten som i sin trio odlar sitt judiska arv i sin trio Stahlhammer Klezmer Classic Trio.

Gässbikôllorna är tre kvinnliga spelmän från Gärdsjö i Dalarna som spelar två virvlande polskor.

Vi hör Samuel Looptok Andersson och Maja Långbacka i ”Svit för att vakna” ett beställningsverk från Sveriges Radio som fick sitt uruppförande under Galan.

Hos sångerskan Miriam Aïda ligger den brasilianska musiken närmast hjärtat.

Så en överraskning på Galan, världsstjärnan Oumou Sangare, flerfaldigt Grammybelönad sångerska och kompositör från wassoloufolket i Mali.  Oumou kom direkt från en skivstudio i Stockholm till  publiken i Berwaldhallen!  

Sallyswag är ett niomannaband med enbart kvinnliga medlemmar. Under Galan 2015 gjorde de succé med sina heta, kokande gryta av ingredienser från Sverige, Bulgarien, Kuba, Somalia och Libanon.

Bonus i programmet är ett par låtar med turkiska Grup Tayf. En sexmannagrupp från Turkiet med sångerskan Tuğba Ger i spetsen med sitt märkliga instrument, tre lutor i ett instrument!

Producent och programledare: Mats Einarsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.20
    Grup Tayf - Ah Bir Atas Ver
    Kompositör: Trad
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör Elina Vähälä som solist i uruppförandet av Jan Sandströms violinkonsert och sen återvänder vi till New Directions Festival i Piteå och hör Erik Westbergs vokalensemble.

Var beredd på långa klanger och oväntade harmonier i detta festivalnedslag. Hör en långsam renässansblues för orgel och brass samt ett vokalverk baserat på ljud som produceras av det mänskliga örat.

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

KONSERT: Prins Eugen och musiken Mån 20 nov kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".