Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Våldsamt beteende - vad får oss att passera gränsen?
Tis 05 apr 2016 kl 10:03
Ilska som övergår i våldsamt beteende orsakar mycket lidande och är ett stort problem i samhället. Men vad får en människa att passera gränsen och slå en annan människa?

I det moderna livet har vi sällan användning för vår primitiva förmåga att brusa upp snabbt och använda våld. Ett aggressivt beteende är oacceptabelt, det får vi lära oss redan som barn. 

Lars-Åke Kastling jobbar på en mansmottagning i Stockholm. Han träffar män som brukat våld mot sina närstående och som vill bryta sitt beteendemönster.

- Vi blir ju alla arga. Men för de här männen blir det ett likhetstecken mellan arg och våld, säger han. Många har tryckt undan sina känslor och istället för att bli till exempel rädda och ledsna blir de arga.

Vi diskuterar även föreställningen om att aggressioner är något som byggs upp inom oss och mellan varven måste släppas ut, för att lätta på trycket.

I studion Jacob Fraiman från KRIS Södertälje, Lucas Gottzén,  maskulinitetsforskare vid Stockholms universitet samt Bengt Daleflod, leg. psykolog som jobbar på SiS.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".