Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Bo Mossberg – arternas porträttkonstnär
Ons 06 apr 2016 kl 12:10
Han har avbildat över 4000 arter av växter, svampar och humlor. Hans artporträtt är stommen i våra viktigaste floror. Vetandets värld har träffat Bo Mossberg.

Bo Mossberg är Sveriges största artillustratör när det gäller växter, svampar och humlor. Hans nordiska flora, svampbok och humlebok är svenska klassiker. Nu håller han vid 80 års ålder på och lägger till nya arter i den redan tjocka "Nya nordiska floran".

Lite mer av hans varierande livsverk finns att beskåda i den nyutgivna "Bildbiografi" som visar hans bredd, inte minst med att måla landskap, byggnader och människor.

Men främst är han en konstnärlig tolk mellan systematikern och oss vanliga naturälskare, som vill lära oss mer om naturen.

Frilansreportern Thomas Öberg träffade honom i hans hem i Upplands Väsby. Vi hör också hans samarbetspartner Lennart Stenberg, botaniker i Stockholm samt biologen och botanikern Mats Karström i Vuollerim kommentera Mossbergs konstnärliga gärning. Och så hör vi en klarinett.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".