Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Lungcancer ökar bland icke-rökare
Fre 08 apr 2016 kl 12:10
Lungcancer ökar bland personer som aldrig har rökt. Men varför? Ett svenskt projekt letar efter svaret genom molekyläranalys av tumörceller.

Michelle Warren är en av dem som har drabbats av lungcancer trots att hon lever hälsosamt och inte rökt cigaretter. 

Hon tycker det finns ett stigma kring lungcancer, och får medhåll av Gunnar Wagenius som är överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och som arbetar med lungcancer.

Tillsammans med onkologen Simon Ekman medverkar han i ett nytt svenskt forskningsprojekt som ska undersöka genetiken i lungcancertumörer från personer som aldrig rökt. Så hoppas man hitta orsaken till sjukdomen. Bättre genetisk kunskap om cancer kan dessutom bidra till att göra mer skräddarsydda läkemedel.

Det nationella forskningsprojektet kring lungcancer hos icke-rökare, SMIL, leds av Maria Planck, docent vid Lunds universitet.


Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".