Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1-morgon samlade som podd.
Ett avsnitt från Utrikeskrönikan
Presidenter och känslor: Ekots Daniela Marquardt i Berlin
Ons 27 apr 2016 kl 10:00
Berlin onsdag. Så har då vardagen återvänt efter det celebra presidentbesöket. Secret service har packat ihop och barnen får gå ut och leka i trädgårdarna igen.

Också för Angela Merkel är den grå vardagen tillbaka. Om den utåt alltid så behärskade och kontrollerade förbundskanslern därmed också är tillbaka i sitt rätta element, det vet bara hon själv.

Men inte ens hon kunde dölja att hon njöt i de varma vågor av lovord som den amerikanske presidenten gång på gång sköljde över henne under hans dygnslånga besök i mässtaden Hannover. 

Sällan har Merkel, mästaren på att dölja sina känslor, så ofta synts bryta ut i leenden och spontana skratt. Emellanåt synbart förlägen över de översvallande vänskapsbetygelser och den vördnad och respekt som Obama inte missade en chans att uttrycka. Att det var nåt alldeles utöver de förväntade och protokoll-föreskrivna artigheterna undgick inte någon av de många iakttagarna som bevakade varje offentligt steg Merkel och Obama tog, på mässan fingrade och skojande om finurliga uppfinningar och fiffiga produkter, eller ivrigt gestikulerande och förtroligt fnissande på väg in i slottet Herrenhausen där de höll sina samtal.

Det är inte precis något hon är van vid på hemmaplan, där små nålstick från de egna ministrarna hör till de harmlösare påhoppen jämfört med de verbala rallarsvingar som koalitionspartnern från Bayern avfyrar mot Merkel med jämna mellanrum. Inte undra på att hon måste vara hårdhudad.

Den välkomnande uppståndelsen kring den ännu amerikanske presidenten har snabbt återgått till den dagliga förundran över den farsartade presidentvals-cirkusen som utspelar sig på andra sidan Atlanten.

En större kontrast kan man knappast tänka sig till den informella presidentkampanjen som pågår här i all stillhet.

Nu har en tysk president ingen formell makt eller inflytande över det dagspolitiska skeendet. Men för att inte ha något att säga till om är Joachim Gauck en person som man verkligen lyssnar på. Den tidigare pastorn är född under andra världskriget och uppvuxen i Östtyskland där han som 50-åring fick rösta i sitt första och DDR:s enda demokratiska val innan landet blev en del av det återförenade Tyskland.

Med väl valda formuleringar, inte av balanskrav tömda på innehåll, utan i varje bokstav fulla av mening och maning, har han fyllt sin uppgift att förkroppsliga landets sammanhållning, inte minst i tider av politisk kris i flyktingfrågan och bävan inför Tysklands roll i Europa och världen.

Om ett knappt år är hans 5-åriga mandatperiod till ända och nu väntar alla med spänning på om den 76-årige Gauck ska kandidera igen.

Också han kan längta tillbaka till den mer stillsamma vardagen bortom ämbetets förväntningar och uppmärksamhet, har han sagt. Samtidigt som han känner ett ansvar inför det breda stöd han åtnjuter och förhoppningarna om att han ska fortsätta.

Så medan kampen på den amerikanska arenan åtminståne delvis tycks avgöras av vilken kandidat som är minst impopulär, skulle den tyske presidenten om han bara bestämde sig för att ställa upp en andra gång, inte behöva bekymra sig om några motkandidater.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Utrikeskrönikan
När kyrkan fylls av familjen: Ekots Lotten... Kl 10:00(3:13 min)

Utrikeskrönikan den 23 januari 2017. Bogotá

Utrikeskrönikan den 23 januari 2017. Bogotá

Regnbrist ett straff från Gud: Ekots Johan-Mathias... Igår kl 10:00(3:15 min)

Utrikeskrönika den 22 januari 2018

Utrikeskrönika den 22 januari 2018

Macron använder kulturen i diplomatin: Ekots... Fre 19 jan kl 10:00(3:17 min)

Utrikeskrönikan den 19 januari 2018.

Utrikeskrönikan den 19 januari 2018.

En sång om hjälp från Jemen: Ekots Johan Bergendorff... Tor 18 jan kl 10:00(2:51 min)

Utrikeskrönikan den 18 januari 2018. Stockholm.

Utrikeskrönikan den 18 januari 2018. Stockholm.

Snowday – ett lagom stort amerikanskt snökaos:... Ons 17 jan kl 10:00(2:58 min)

Utrikeskrönikan den 17 januari 2018. Washington

Utrikeskrönikan den 17 januari 2018. Washington

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".